RECEPT FRÅN IK

Helstekt fläskfilé med fetaost

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

    Picklade grönsaker

  • 1 st fänkål
  • 1 st rödlök
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit
  • Fläskfilé

  • 600 g fläskfilé
  • 100 g fetaosttärningar
  • 2 msk kapris
  • 6 st sardeller
  • smör till stekning och potatis
  • 1 kg delikatesspotatis
  • Sås

  • sky från fläskfilén
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Ansa fänkålen och skiva den riktigt tunt. Skala löken och skiva den tunt. Lägg fänkål och rödlök i var sin liten skål.

3

Koka upp vatten, socker och ättiksprit i en kastrull. Rör så att sockret löser sig. Häll lagen i skålarna med fänkål och rödlök. Låt grönsakerna kallna. Om du tillagar de picklade grönsakerna dagen innan – ställ dem kallt över natten.

4

Skär en djup skåra längsmed hela fläskfilén. Mosa feta-ost, kapris och sardeller i en djup tallrik. Fyll filén med blandningen. Fäst ihop skåran med tandpetare så att inte fyllningen ramlar ur. Stek fläskfilén runtom i smör till fin färg. Salta och peppra. Lägg köttet i en stor smord ugnsform. Stick in en termometer i köttet.

5

Tvätta och halvera potatisen. Lägg den bredvid köttet och klicka på lite smör. Salta. Stek alltsammans i ugnen tills termometern visar 68–70 grader, det tar cirka 25 minuter. Ta ut köttet ur formen och linda in i alfolie. Sila ner skyn i en kastrull. Höj ugnstemperaturen till 225 grader.  Rosta potatisen tills den får färg och är mjuk, det tar 10–15 minuter.

6

Häll grädden i kastrullen och låt såsen småkoka i några minuter. Skär upp köttet och servera med potatis, sås och picklade grönsaker.


Kommentar:
Här smaksätts fläskfilén med sardeller, fetaost och kapris. Gör de picklade grönsak­erna först, så att de hinner kallna, eller gör dem dagen innan!

Recept