RECEPT FRÅN IK

Hel kyckling med rosmarinsmör

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 80 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st kyckling hel
  • 100 g smör rumstempererat
  • 1 st citron det yttersta finrivna skalet
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör till formen
  • Dansk potatis

  • 1 kg delikatesspotatisar
  • 2-3 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • Sås

  • stekskyn från kycklingen
  • 2 dl crème fraîche
  • Servering

  • kokt broccoli
  • svartvinbärsgelé

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj kycklingen ut- och invändigt och ta bort eventuella rester av inälvor. Torka torrt med hushållspapper.

2

Blanda smör, citronskal och rosmarin i en skål. Krydda med salt och peppar.

3

Lossa på skinnet vid bröst och lår i den mån det går. Stoppa in det mesta av smöret mellan skinnet och köttet. Gnid in resten utanpå skinnet.

4

Bind upp kycklingen med hushållssnöre. Använd cirka två meter snöre. Börja från mitten av snöret och gör en knut runt gumpen. Vira snörändarna två varv runt kycklingen så att ben och vingar ligger an mot kroppen. Avsluta med en fast knut.

5

Salta och peppra runtom. Lägg kycklingen i en smord ugnsform. Ugnsbaka i mitten av ugnen i cirka 1 timme och 10 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt. Benet ska lossna lätt, köttsaften ska vara genomskinlig och innertemperaturen ska gå upp till 80 grader inne vid lårbenet. Låt kycklingen vila innan den skärs upp.

6

Skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna något. Stek dem, hälften åt gången, i smör i en stekpanna. Strö på sockret och låt dem få färg.

7

Häll stekskyn från kycklingen och crème fraichen i en kastrull, koka upp och låt såsen småkoka några minuter under omrörning.

8

Servera kycklingen med potatis, sås, broccoli och svartvinbärsgelé.


Kommentar:
Hel kyckling i ugn blir en trevlig, klassisk helgmiddag, här med nya smaker. Servera dansk potatis till, det vill säga små kokta potatisar som steks i smör och socker.

Recept