RECEPT FRÅN IK

Hasselnötsglass utan maskin

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 20 minuter
1 liter

Du behöver

  • 1.5 deciliter hasselnötter
  • 175 gram nötcrème
  • 1 burk kondenserad sötad mjölk (ca 400 gram)
  • 5 deciliter vispgrädde
  • 0.25 teskedar flingsalt
  • Till servering

  • riven mörk choklad

Gör så här

1

Rosta hasselnötterna i het torr stekpanna tills de doftar och skalen börjar lossna. Lägg över nötterna i en ren kökshandduk och gnugga bort så mycket som möjligt av skalet. Hacka hasselnötterna lite slarvigt, hacket får gärna variera i storlek.

2

Vispa ihop nötcrème och kondenserad mjölk i en stor bunke med elvisp tills det blandats helt. Tillsätt vispgrädden och vispa tills allt tjocknar till en fluffig gräddkräm. 

Häll över i en form som rymmer drygt 1 liter och varva med de hackade nötterna (spara lite till servering) och smulat flingsalt. 

3

Täck formen med plastfolie eller lock och sätt den i frysen minst cirka 5 timmar, eller över natten.

4

Servera glassen med riven mörk choklad och lite extra nötter. 

5

Glassmeten kan också fördelas i fina portionsformar eller koppar innan den plastas och stoppas i frysen.


Kommentar:
Här något för hasselnötsälskaren, en lättgjord glass som inte kräver glassmaskin, kondenserad mjölk ger fin konsistens.

Recept