RECEPT FRÅN IK

Gulaschgryta med chili

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 165 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • smör att steka i
  • 1 kg högrev
  • 1 msk hela kumminfrön
  • 1 msk paprikapulver gärna ungerskt
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st kalvbuljongtärning
  • 8 dl vatten
  • 1 st röd chilifrukt
  • 3 st morötter
  • 500 g potatis
  • 2 st blekselleristjälkar
  • finhackad bladpersilja
  • Till servering

  • smetana
  • saltgurka

Gör så här

1

Skala, halvera och skiva löken. Pressa vitlöken. Fräs all lök i smör i en stekpanna. Den ska bli mjuk och glansig men inte ta färg. Lägg över löken i en gryta. 

2

Skär köttet i ganska stora bitar. Stek det lite i taget i smör i het stekpanna. Köttet ska få fin färg. Salta och peppra och lägg över i grytan. Tillsätt kumminfrön och paprikapulver till grytan.

3

Vispa ur stekpannan med de krossade tomaterna. Häll över i grytan.

4

Rör ner tomatpuré, buljongtärning och 5 dl vatten. Låt grytan koka under lock i cirka 2 timmar.

5

Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Fintärna bleksellerin.

6

Tillsätt resten av vattnet, chili, morötter, potatis och blekselleri till grytan, låt koka i ytterligare 30 minuter. Strö på finhackad bladpersilja. Servera gulaschen med smetana och saltgurka.

7

Tips: Ungerskt paprikapulver säljs i kryddbutiker och butiker med utländsk mat.

Om du vill göra grytan mer barnvänlig, ta halva mängden chili.

Smetanan kan ersättas med crème fraiche.


Kommentar:
Finns det något godare än en långkokt gulaschgryta? Här kryddar vi med klassiska gulaschkryddor som paprikapulver, kummin och blekselleri och sätter extra smak med färsk chili.

Recept