Grönkålspaj med ost

Välj mellan att göra en stor paj eller som här, små portionspajer. Här serveras de med grönkål som friterats i neutral olja och lite extra mandlar. Recept av Årets kock 2016 Jimmi Eriksson.

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

Pajdeg

125 g smör kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk kallt vatten

Fyllning

250 g grönkål
250 g spetskål
gul lök hackad
smör att steka i
salt
0.5 dl mandel rostad mandel, gärna marconamandel
2.5 dl riven Västerbottensost
2 dl mjölk
3 st ägg

Gör så här

1

Pajdeg:

Tärna smöret och blanda med mjöl och en nypa salt i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant eller i åtta portionsformar. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.

2

Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. För portionsformar räcker det med cirka 8 minuter i ugnen.

3

Skär bort de grova stammarna från grönkålen och strimla den grovt. Skär bort den tjocka stammen från spetskålen och strimla även spetskålen.

4

Fräs lök och kål mjuka i smör i en stekpanna. Smaka av med salt och låt svalna något.

5

Hacka mandeln grovt och blanda med hälften av osten och kålfräset. Bred ut blandningen i pajskalet.

6

Rör ihop mjölk och ägg. Salta lätt och häll sedan äggblandningen över kålen i pajskalet.

7

Toppa med resten av osten och baka pajen cirka 20 minuter i ugnen tills äggstanningen satt sig och pajen börjar få färg. Portionspajer blir klara på kortare tid.

8

Tips: Marconamandel anses vara världens finaste mandlar, men det går även bra med vanliga mandlar. 


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top