Du behöver
- 2 st squash
- olivolja till stekning
- 200 g spenat gärna babyspenat
- 2 st knippe salladslök
- 2 st vitlöksklyftor
- 3.5 msk blandade hackade örter t ex persilja, basilika, dill
- 500 g ricottaost
- salt och peppar
- citron det yttersta finrivna skalet
- 3 dl grädde
- 1 dl finriven parmesanost
- 1 st förpackning lasagneplattor färska
- 150 g riven ost t ex mozzarella- eller gratäng
Till servering och garnering
färska örter
sallad t ex rucola och körsbärstomater
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Ansa och skär squashen i tunna skivor, använd gärna mandolin. Pensla skivorna med olja på båda sidor och stek dem i omgångar cirka 1 minut per sida i en het stekpanna. Ta upp på fat.
Fräs spenaten i oljan i en stor stekpanna eller gryta under omrörning tills den mjuknar, cirka 1 minut, låt svalna och krama ur vätskan. Hacka spenaten grovt.
Ansa och skiva salladslöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i olja cirka 3 minuter. Blanda i spenaten och örterna. Smaka av röran med salt och peppar.
Lägg ricottaosten i en bunke. Krydda med salt och peppar. Rör i citronskal.
Koka ihop grädde och parmesan i en liten kastrull.
Varva lasagneplattorna med fyllningen i tre lager i en -oljad gratängform. Börja varje nytt lager med lasagneplattor. Toppa dem med riven ost, grädde, grön röra, ricottaröra och squashskivor. Toppa det översta lagret lasagneplattor med riven ost, grädde och squash. Grädda lasagnen nedre delen av ugnen i 30–40 minuter. Servera med en grönsallad.
Färska lasagneplattor varierar i storlek, klipp till dem så att de passar ugnsformen. De ska räcka till tre lager. Överblivna plattor kan frysas in eller skäras i band och kokas som vanlig pasta.