RECEPT FRÅN IK

Grön ärtsoppa med crème fraiche

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st klyfta vitlök
  • 1 st klyfta rotselleri
  • 1 st palsternacka
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 l vatten
  • 1 st buljongtärning vegetarisk eller kyckling
  • 1 dl vispgrädde
  • 400 g frysta ärtor tinade
  • salt och svartpeppar
  • Till servering

  • 0.5 dl crème fraîche
  • 2 msk finriven pepparrot
  • knäckebröd och smör
  • 0.5 dl pumpafrön

Gör så här

1

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär rotselleri och palsternacka i mindre bitar. Hetta upp smör och olja i en rejäl kastrull. Fräs ett par minuter tills grönsakerna fått lite färg.

2

Tillsätt vatten och buljongtärning och koka upp. Sjud soppan tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt vispgrädde och ärtor och låt allt få ett uppkok.

3

Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Rör crème fraichen slät med en sked. Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med crème fraiche och riven pepparrot. Ringla gärna över lite olivolja på toppen.

4

Servera med knäckebröd, smör och rostade pumpafrön. 


Kommentar:
Soppan är lätt att svänga ihop med gröna ärtor från frysen. Fräs gärna tärnat äpple med lite smör att toppa soppan med.

Recept