Du behöver
- 1 st gul lök
- 1 st klyfta vitlök
- 1 st klyfta rotselleri
- 1 st palsternacka
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1 l vatten
- 1 st buljongtärning vegetarisk eller kyckling
- 1 dl vispgrädde
- 400 g frysta ärtor tinade
- salt och svartpeppar
Till servering
0.5 dl crème fraîche
2 msk finriven pepparrot
knäckebröd och smör
0.5 dl pumpafrön
Gör så här
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär rotselleri och palsternacka i mindre bitar. Hetta upp smör och olja i en rejäl kastrull. Fräs ett par minuter tills grönsakerna fått lite färg.
Tillsätt vatten och buljongtärning och koka upp. Sjud soppan tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt vispgrädde och ärtor och låt allt få ett uppkok.
Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Rör crème fraichen slät med en sked. Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med crème fraiche och riven pepparrot. Ringla gärna över lite olivolja på toppen.
Servera med knäckebröd, smör och rostade pumpafrön.
Soppan är lätt att svänga ihop med gröna ärtor från frysen. Fräs gärna tärnat äpple med lite smör att toppa soppan med.