RECEPT FRÅN IK

Grillad fjällröding med dijonsås

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st fjällrödingar eller regnbågsforeller à ca 500 g
  • Fyllning

  • 50 g smör
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.5 dl finhackad bladpersilja
  • 0.5 dl finhackad timjan
  • 1 msk pressad citron
  • salt och peppar
  • Dijonsås

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk pressad citron
  • 0.25 st hönsbuljongtärningar
  • salt och peppar
  • Servering

  • nykokt färskpotatis
  • grillad sparris

Gör så här

1

Tänd grillen i god tid. Skölj fisken hastigt i kallt vatten och klipp bort fenorna. 

2

Blanda smör, pressad eller riven vitlök, bladpersilja, timjan, citronsaft, salt och peppar i en skål. Fyll fiskarna med fyllningen.

3

Fäst ihop buken med 2–3 tandpetare. Lägg fisken i var sitt halster. Grilla fisken över en fin glödbädd, det tar cirka 10 minuter per sida. Vänd fisken ofta så att den inte bränns.

4

Vispa ihop vispgrädde, dijonsenap, citron och buljongtärning i en kastrull. Låt såsen koka ihop i 5 minuter. Salta och peppra.

5

Servera fisken med kokt potatis, grillad sparris och dijonsås.

6

Tips! Pensla halstret med lite rapsolja så fastnar inte skinnet i gallret lika lätt.


Kommentar:
Att grilla hel fisk är faktiskt mycket enklare än man tror. Fäst ihop buken med tandpetare, annars trillar fyllningen lätt ur.

Recept