Gotländsk lammsmäcka med rödvinssky och rotsakswok

Du behöver 2 skiva bröd vitt + 2 dl mjölk 500 g lammfärs 1.5 tsk salt 2 krm svartpeppar nymald 2 krm senapsfrö grovstötta 2...


4 portioner

Du behöver

  • 2 skiva bröd vitt + 2 dl mjölk
  • 500 g lammfärs
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald
  • 2 krm senapsfrö grovstötta
  • 2 st ägg
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 st gul lök finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 2.5 msk smör eller margarin att steka i

Rödvinssky:

0.5 dl kalvfond
2 dl vatten
1 dl rödvin
1.5 msk majsenaredning för bruna såser
salt och svartpeppar

Rotsakswok:

700 g rotsaker t ex morötter, selleri och palsternacka
2 msk olja
0.5 st citron
1 tsk salt

Kumminbakade potatisar:

6 st potatis avlånga
1 tsk kummin
1 tsk flingsalt

Garnering:

rosmarinkvistar
körsbärstomater halva

Gör så här

1
Kantskär brödskivorna, smula dem och häll över mjölk.

2
Arbeta färsen med salt och kryddor i matberedaren. Tillsätt äggen och brödet med mjölken. Blanda väl. Rör ner persilja, lök och vitlök. Sätt färsen i kylen en halvtimme om tid finns.

3
Bryn fettet i stekpanna på medelvärme. Klicka ut biffar med sked direkt i pannan, inte för många i taget. Det blir cirka 10 biffar. Stek dem 2–3 minuter på varje sida. Ta upp på tallrik och håll varma under folie.

4

5
Rödvinssky:

6
Koka upp kalvfond, vatten och rödvin. Vispa ner majsenaredning för bruna såser. Smaka av med salt och svartpeppar.

7

8
Rotsakswok:

9
Skala och finstrimla 700 gram blandade rotsaker, till exempel morötter, selleri och palsternacka. Hetta upp 2 matskedar olja i wokpanna eller stekpanna. Lägg i rotsakerna. Lyft och vänd hela tiden tills strimlorna blir heta och blanka, men inte för mjuka. Pressa över 1/2 citron och strö på 1 tesked salt.

10

11
Kumminbakade potatisar:

12
Klyv avlånga potatisar, droppa på oliv- eller rapsolja, strö på kummin och flingsalt. Baka mitt i ugnen i 225 grader 25–30 minuter.


Kommentar:
Tips!
I gamla recept ingår också lever och hjärta i lammsmäcka. Då passar lingonsylt till.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top