RECEPT FRÅN IK

Gong bao med sidfläsk

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 400 g färskt sidfläsk
  • Marinad

  • 2 msk ljus soja
  • 1 msk vatten
  • 1 msk risvinäger
  • Sås

  • 2 msk ljus soja
  • 1 tsk mörk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk potatismjöl
  • Grönsaker

  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 st salladslökar
  • 2 st morötter
  • 1 st röd paprika
  • 1 msk finhackad färsk ingefära
  • 0.5 tsk chiliflakes
  • neutral olja till stekning
  • Till servering

  • 1 dl jordnötter rostade, osaltade
  • 4 prt nykokt ris gärna sushiris
  • strimlad salladslök

Gör så här

1

Skär bort eventuell svål och skär fläsket i två centimeter breda strimlor. Lägg strimlorna i en skål. Rör ihop marinaden och häll den över köttet. Rör om och låt stå under tiden som resten förbereds.

2

Sås Blanda alla ingredienser till såsen och rör om väl så att potatismjölet blandas in ordentligt. 

3

Skala och hacka vitlöken, strimla salladslöken. Tärna morötter och paprika. 

4

Stek fläsket knaprigt i sparsamt med olja i en stor stekpanna eller traktörpanna. 

5

Tillsätt vitlök, salladslök, morötter, paprika, ingefära och chiliflakes. Fortsätt fräsa under omrörning i ett par minuter. 

6

Häll såsen i pannan. Låt koka ihop någon minut och rör ner jordnötterna. Strö över salladslök och servera. 


Kommentar:
Fläskkött trivs väldigt bra ihop med vitlök och ingefära och passar därför perfekt till asiatisk mat. Den kinesiska grytan gong bao är sötsyrlig och får trevlig knaprighet av jordnötter.

Recept