Du behöver
- 50 g smör eller kokosolja
- 3 st ägg
- 500 g mjölk rumstempererad
- 135 g rörsocker
- 0,5 tsk salt
- 60 g potatismjöl
- 20 g pofiber
- 2 tsk xantangummi
- 100 g majsmjöl
- 240 g rismjöl
- 1,5 msk bakpulver
- 20 g psylliumfrö finmalet
- 1 st ägg till pensling
Mandelmassa
180 g mandelmjöl
50 g agavesirap
50 g kokosmjölk
Till servering
6 dl vispgrädde
florsocker
2,5 tsk kardemummakärnor
Gör så här
Stöt kardemumman fint i en mortel.
Smält kokosolja eller smör och låt svalna något.
Vispa samman ägg, rumstempererad mjölk, socker, kardemumma och salt i en bunke eller i degblandare. Tillsätt matfettet och blanda.
Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa ner dem i degvätskan. Deg som innehåller xantangummi behöver köras i degblandare med insats för kaksmet eller med elvisp. Fortsätt vispa i ett par minuter tills du har en helt slät, klibbig deg. Låt degen svälla i cirka 15 minuter.
Forma degen till 10–12 runda bullar med fuktade händer och placera ut på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna runt om med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, cirka 18 minuter tills de är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna helt på galler.
Rör samman ingredienserna till mandelmassan ordentligt.
Skär av ett lock och bred mandelmassa på bullen. Eller gröp ur ett hål i bullarna och blanda en del av det urgröpta brödet med mandelmassa. Fyll hålen med bröd- och mandelmassefyllningen. Garnera med vispad grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.
De glutenfria kardemummabullarna är lika goda att äta som de är, utan mandelmassa och grädde.
Tips Xantangummi köper du på nätet eller i hälsokostaffären. Finmalet psylliumfrö säljs under namnet fiberhusk eller psyllium.
Receptet kommer från kokboken Baka glutenfritt.