Glutenfria lingonrutor med yoghurt

Du behöver 25 g jäst 2.5 dl yoghurt mild naturell 2 dl vatten 1 msk fiberhusk 0.75 dl fibrex (sockerbetsfiber) 1 tsk salt 50 g...

Tillagningstid: 75 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl yoghurt mild naturell
  • 2 dl vatten
  • 1 msk fiberhusk
  • 0.75 dl fibrex (sockerbetsfiber)
  • 1 tsk salt
  • 50 g flytande margarin eller olja
  • 7 dl glutenfri mjölblandning (420 g)
  • 1.5 dl lingon
  • olja till formen

Gör så här

1
Smula ner jästen i degbunken och häll på yoghurten. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader, häll det i bunken och rör tills jästen löst sig.

2
Tillsätt Fiberhusk och Fibrex. Låt blandningen svälla en stund. Blanda ner salt, matfett och hälften av mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Tillsätt resten av mjölet i småportioner.

3
Degen ska vara ganska lös och kladdig och går inte att knåda. Blanda försiktigt ner lingonen.

4
Flytta över degen i en lätt oljad ugnsform, cirka 20 x 30 centimeter. Släta till ytan och strö på lite Fibrex. Täck över och låt jäsa 45 minuter–1 timme.

5
Grädda mitt i ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter, tills brödet har fin färg. Låt det svalna i formen. Skär brödet i lagom stora rutor och dela dem längs med.

6
Kommentar Yoghurt som degspad ger en god smak till det färdiga brödet. Använd färska eller frysta, tinade lingon, alternativt cirka 1 deciliter lättsockrad lingonsylt.


Kommentar:
Viktigt om mjölet!
Recepten är provbakade med Semper glutenfria mjölmix baserad på vetestärkelse och som innehåller mjölk. Väljer du ett annat mjöl är det viktigt att prova fram lagom mängd mjölmix. Resultatet kan variera mellan olika sorter och fabrikat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top