Gårdens köttbullar & sommarkål

Du behöver 1 dl ströbröd 1.5 dl kaffegrädde eller vatten 1 st lök fräst i 1 msk smör 500 g köttfärs (lamm, nöt eller älg)...


4 portioner

Du behöver

  • 1 dl ströbröd
  • 1.5 dl kaffegrädde eller vatten
  • 1 st lök fräst i 1 msk smör
  • 500 g köttfärs (lamm, nöt eller älg)
  • 200 g fläskfärs
  • 1 msk gräddfil
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

1
Låt ströbrödet svälla i grädde eller vatten i en liten skål 10 minuter. Fräs under tiden löken och låt den svalna.

2
Blanda de två färserna, tillsätt snabbt det blötta ströbrödet och den frästa löken, gräddfil, ägg, salt och peppar.

3
Forma köttbullar med två vattensköljda skedar. Eller rulla små klickar av färs i ströbröd och trilla till bullar med händerna.

4
Bryn bullarna i matfett i stekpanna och efterstek dem antingen på medelvärme i pannan, eller i ugnen i 150 grader 8-10 minuter.

5
Sommarkål och sås:

6
Klyfta ett löst knutet kålhuvud i fyra delar. Lägg dem i en kastrull och häll kokande vatten upp till hälften på kålen. Salta. Koka under lock 6-10 minuter. Sila av vattnet väl och lägg upp på fat. Häll över en vanlig bechamelsås och strö på dill.


Kommentar:
En estnisk rätt, komponerad av Milvi Kivistik från Peraküla nära Estlands Östersjökust. Klicka på länkarna för fler recept!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top