Du behöver
- 1 dl ströbröd
- 1.5 dl kaffegrädde eller vatten
- 1 st lök fräst i 1 msk smör
- 500 g köttfärs (lamm, nöt eller älg)
- 200 g fläskfärs
- 1 msk gräddfil
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Gör så här
1
Låt ströbrödet svälla i grädde eller vatten i en liten skål 10 minuter. Fräs under tiden löken och låt den svalna.
2
Blanda de två färserna, tillsätt snabbt det blötta ströbrödet och den frästa löken, gräddfil, ägg, salt och peppar.
3
Forma köttbullar med två vattensköljda skedar. Eller rulla små klickar av färs i ströbröd och trilla till bullar med händerna.
4
Bryn bullarna i matfett i stekpanna och efterstek dem antingen på medelvärme i pannan, eller i ugnen i 150 grader 8-10 minuter.
5
Sommarkål och sås:
6
Klyfta ett löst knutet kålhuvud i fyra delar. Lägg dem i en kastrull och häll kokande vatten upp till hälften på kålen. Salta. Koka under lock 6-10 minuter. Sila av vattnet väl och lägg upp på fat. Häll över en vanlig bechamelsås och strö på dill.
En estnisk rätt, komponerad av Milvi Kivistik från Peraküla nära Estlands Östersjökust. Klicka på länkarna för fler recept!