RECEPT FRÅN IK

Fylld lammstek med rostad potatis

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 105 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg urbenad lammstek
  • salt och peppar
  • Fyllning

  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 st knippe bladpersilja
  • plockade blad från 1 rosmarinkvist
  • 1 dl hasselnötskärnor eller valnötskärnor
  • 1 st citron det yttersta finrivna skalet och saften
  • 0.5 tsk salt
  • 50-75 g getost utan skal, smulad
  • 2-3 st rosmarinkvistar
  • steksnöre
  • 12-18 st delikatesspotatisar
  • 6-8 st vitlöksklyftor med skal
  • 2 msk olivolja
  • Gurksallad

  • 1 st gurka
  • 1 st knippa rädisor
  • 1 st silverlök
  • 1 st knippe vattenkrasse

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra köttet och lägg det i en papprad långpanna.

2

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det hackade i oljan cirka 3 minuter. Låt kallna. Hacka persilja och rosmarinblad. Hacka nötkärnorna fint.

3

Blanda lök och vitlök, persilja, rosmarin, nötter, citronskal och salt. Rör i osten. Fyll köttet med röran, toppa köttet med rosmarinkvistarna och bind ihop med steksnöre. Stick in köttermometern så att röret är täckt och spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet. Lägg potatisen och vitlöksklyftorna bredvid köttet i långpannan. Ringla över citronsaften och oljan. Salta. Sätt in långpannan i mitten av ugnen och stek cirka 30 minuter.

4

Sänk värmen till 175 grader. Stek köttet till önskad innertemperatur: 62–65 grader för lätt rosa kött, 70 grader för helt genomstekt. Rör om i potatisen och ös steken 3–4 gånger med skyn som bildas. Ta upp lammsteken och låt sedan köttet vila i 10–15 minuter.

5

Ansa och skär gurka och rädisor i tunna skivor. Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg det skivade på ett fat och toppa med vattenkrasse. Servera steken med potatisen och salladen.


Kommentar:
Getost, vitlök, nötter och rosmarin – köket fylls med härliga dofter medan lammet sköter sig själv i ugnen och du får tid över för annat. Kanske påskpyssel eller en vacker dukning?

Recept