Du behöver

  • 700 gram fläskytterfilé
  • salt och peppar
  • 100 gram gorgonzolaost
  • 0.5 deciliter soltorkade marinerade cocktailtomater
  • 2 matskedar japansk soja
  • 2 matskedar smör
  • Tillbehör

  • 2 stycken morötter
  • 2 stycken palsternackor
  • potatisar medelstora
  • 3 matskedar olivolja
  • 2 stycken rosmarinkvistar plockade blad
  • 1 tesked flingsalt
  • Till garnering och servering

  • 1 styck rosmarinkvistar plockade blad
  • svartpeppar nymalen
  • grönsallad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra köttet. Snitta filén längs med men inte helt igenom. Fyll snittet med osten och tomaterna och bind upp med stektråd på 5–7 ställen med jämna mellanrum. Pensla köttet med sojan och bryn det försiktigt i smöret.

2

Skala och skiva rotsakerna. Blanda skivorna med olja och rosmarinblad och bred ut på en papprad plåt. Krydda med flingsalt. 

3

Lägg filén bredvid grönsakerna och sätt plåten i mitten av ugnen 15–20 minuter eller tills köttet nått en innertemperatur på 70 grader, använd köttermometer. Ta ut köttet och låt vila under en bit aluminiumfolie.

4

Öka värmen till 250 grader. Rosta rotsakerna ytterligare cirka 10 minuter, medan köttet vilar. Toppa med färska rosmarinblad, peppra och servera med köttet och en grönsallad.


Kommentar:
Helstekt fläskfilé fylld med smakrik ost och soltorkade tomater är trevlig och god bjudmat med lite retrokänsla.