Fläderblomssaft med rabarber och lime

Du behöver 30 st fläderblomsklasar nyplockade 1 l rabarber skivad, (ca 500 g) 4 st limefrukt stora i skivor 1 st påse citronsyra (30 g)...


2 portioner

Du behöver

  • 30 st fläderblomsklasar nyplockade
  • 1 l rabarber skivad, (ca 500 g)
  • 4 st limefrukt stora i skivor
  • 1 st påse citronsyra (30 g)
  • 2 l strösocker (ca 1,7 kg)
  • 2 l kokande vatten

Gör så här

1
Skaka eller plocka bort insekter. Blommorna är renast när buskarna just börjar blomma. Skölj endast i nödfall. Klipp bort grova stjälkar.

2

3
Varva fläderblomklasarna med rabarber, limeskivor från renborstade frukter, citronsyra och socker i en plasthink, kruka eller stålkastrull. Använd inte aluminium eftersom syran fräter.

4

5
Häll kokande vatten över ingredienserna. Lägg över en kökshandduk och låt massan stå 2 dygn i rumstemperatur, 3 dygn i källartemperatur. Rör om ibland.

6

7
Sila saften och häll den på väl rengjorda flaskor. Korka dem löst eller bind om med plastfolie och förvara flaskorna i kylskåp. Saften har begränsad hållbarhet, den kan lätt börja jäsa. Bäst är att frysa den i plastförpackningar.

8

9
Blanda ut den koncentrerade saften med kallt kranvatten eller kolsyrat mineralvatten och servera med is.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top