Fiskgratäng med spritsat mos

Den som gillar att pyssla lite extra i köket kan bjuda på den här lyxiga fiskgratängen.

Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.2 kg potatis av mjölig sort
  • 50 g smör
  • 3 st äggulor
  • 2 dl mjölk kokhet
  • salt
  • 600 g fiskfilé t ex torsk, sej, kolja eller rödspätta
  • smör
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • vitpeppar nymalen
  • 2 dl parmesanost färskriven

Till garnering och servering

dillvippor
spenat fräst
citronklyftor

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Vispa den till jämnt mos, använd elvisp. Vispa i smöret. Vispa i gulorna. Vispa i den varma mjölken i omgångar, men se till att moset inte blir för lös. Smaka av med salt. Häll potatismoset i en spritspåse med vågig tyll (spritsmunstycke).

2

Lägg fiskfiléerna, (rödspättafiléer dubbelvikta) i en smord gratängform. Salta. Sätt in formen i nedre delen av ugnen i cirka 10–15 minuter. Häll av fiskspadet och spara det till såsen.

3

Blanda det sparade fiskspadet och vinet i en kastrull och koka ihop tills cirka 1 deciliter återstår. Tillsätt grädden och koka cirka 3 minuter. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar.

4

Spritsa potatismoset runtom fisken. Häll gratängsåsen över fisken. Hit kan rätten förberedas.

5

Om rätten är nylagad och varm, värm ugnen till 225 grader. Gratinera i övre delen av ugnen tills rätten får fin färg, cirka 15 minuter. Om rätten är förberedd och kall, värm ugnen till 200 grader. Gratinera i mitten av ugnen cirka 35 minuter tills rätten är genomvarm och fått fin färg. Garnera med dillvippor. Servera med fräst spenat och citronklyftor.

6

Tips  Gratängen går bra att för-bereda en dag i förväg och gratinera nästa dag.


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top