Fin fransk nektarinkaka

Du behöver 2 dl sötmandel Gör så här 1 Sätt ugnen på 200 grader. Skålla, skala och mal mandeln. Rör eller elvispa matfett och socker...


6 portioner

Du behöver

  • 2 dl sötmandel

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Skålla, skala och mal mandeln. Rör eller elvispa matfett och socker till en porös smet. Tillsätt den malda mandeln. Knäck och dela äggen i gulor och vitor. Rör ner gulorna en i taget i smeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner det i samma smet. Bred ut den i en lätt smord form, cirka 25 cm i diameter.

2
Skölj och torka av nektariner eller persikor. Dela varje frukt på mitten, sedan i åtta klyftor och ta bort kärnan samtidigt. Tryck ner klyftorna i smeten i formen.

3
Grädda 20-25 minuter eller tills kakan fått mycket ljust, brun färg. Låt den svalna och sikta över lite florsocker. Njut av kakan som den är eller med lätt tinad glass, vaniljsås eller kanske vispad grädde.


Kommentar:
Nektarinen med sitt glansiga skal är kusin till den sammetsskaliga persikan. Till kakan går det bra att välja vilken av dem som helst.
Men ta inte för givet att den färdiga kakan kan skäras i fina tårtbitar. Den måste skedas upp. Ett rent nöje, så god som den är.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top