Färskkokt lax med Sandefjordsmör

Du behöver 4 st laxfilé utan skin och ben, eller 4 små skivor laxkotletter 1 l vatten 1 5 st svartpepparkorn 1 st lagerblad 2...


4 portioner

Du behöver

  • 4 st laxfilé utan skin och ben, eller 4 små skivor laxkotletter
  • 1 l vatten 1
  • 5 st svartpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 2 st schalottenlökar skalad och delad
  • 1 st morot skalad och slantad

Sandefjordsmör

200 g smör kallt
0.5 dl vispgrädde
2 msk persilja finhackad
1.5 msk pressad citronsaft
gurka Snabbinlagd
1 st slanggurka skalad
2 msk ättiksprit 12 %
0.5 dl vatten
1 msk strösocker
0.5 tsk salt

Gör så här

1
Skölj av laxbitarna och lägg i en liten traktörpanna. Koka upp vatten, salt, pepparkorn, lagerblad, lök och morot i en kastrull. Häll den kokta lagen över fisken så att det precis täcker. Koka upp, dra pannan av plattan och lägg på lock. Låt fisken dra 4–6 minuter, beroende på om det är filé eller laxkotlett med ben.

2

3
Smör: Skär smöret i sockerbitsstora tärningar. Koka upp grädde och persilja i en kastrull. Ställ kastrullen på halva plattan och vispa i smöret, lite i taget, till en krämig sås. Vispa hela tiden. Låt koka upp under vispning, sedan ska den inte koka mer. Smaka av med citron och eventuellt lite salt.

4

5
Snabbinlagd gurka: Skiva gurkan med osthyvel och lägg i en skål. Blanda ättiksprit, vatten, socker och salt. Häll lagen över gurkskivorna, blanda, låt dra 20–30 minuter. Häll bort lagen och krama ur gurkskivorna lätt före servering.

6

7
Servera laxen med smöret, kokt mandel- eller färskpotatis samt snabbinlagd gurka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top