RECEPT FRÅN IK

Engelsk fruktkaka med ljust muscovadosocker

Av .

Okänd
1 portion

Du behöver

  • 100 g aprikoser hackade
  • 4 st ägg
  • 4.5 dl vetemjöl (270 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel malen
  • 1 tsk ingefära malen
  • 0.5 tsk kryddnejlika malen
  • 1 msk kakaopulver
  • 1.5 dl hasselnötskärnor (100 g)
  • 2.5 dl ljust muscovadosocker
  • 225 g smör mjukt
  • 100 g dadlar hackade
  • 200 g russin (3 dl)
  • 1 st apelsinskal (50 g) hackad
  • 1 st suckat (50 g) hscksf
  • 1 st röda cocktailbär (50 g)
  • 0.5 dl konjak
  • 1 dl apelsinjuice
  • mandelspån till formen

Gör så här

1
Lägg aprikoser, dadlar eller fikon, russin, apelsinskal, suckat och grovhackade cocktailbär i en bunke. Häll på konjak och apelsinjuice. Blanda väl och täck bunken. Låt dra i rumstemperatur minst 1 timme.
2
Smörj en hålform som rymmer cirka 2 liter. Strö med flagad mandel. Rör smör och socker poröst i köksmaskinen, eller med elvispen. Rör ner äggen, ett i taget.
3
4
Blanda mjöl, bakpulver, kryddor, kakao och grovhackade nötkärnor i en bunke. Häll mjölblandningen över frukten och rör om väl så att alla fruktbitarna blir väl mjölade. Rör ner frukt med mjöl i smeten.
5
6
Klicka smeten i formen. Dunka formen hårt mot bänken så att smeten packar sig. Släta till ytan och sätt in formen på nedre falsen i ugn i 175 grader. Grädda 1 1/2– 2 timmar. Lägg ett sjok bakplåtspapper över när kakan börjar mörkna på ytan. Prova med sticka, när den är torr är kakan färdig.
7
8
Ta ut kakan och låt den svalna cirka 20 minuter i formen innan den stjälps på galler och får kallna.
9
Lägg kakan på en tallrik med den rengjorda formen som lock och sätt kakan att mogna i kylskåp.

Recept // Fler övrigtrecept