Du behöver
- 3 dl linser gröna
- 2.5 dl basmatiris
- 2 msk olja
- 1 st lök finhackad
- 0.5 dl curryblad eller curryört
- 0.5 tsk spiskummin malen
- 0.5 tsk malen koriander
- 0.25 tsk gurkmeja
- 1 tsk salt
- 8 dl kokande vatten
Garnering:
cashewnötter
färsk koriander
Gör så här
1
Skölj linserna och blötlägg dem i kallt vatten över natten. Sila av dem väl före kokning.
2
Skölj riset under rinnande kallt vatten i en sil tills vattnet är klart. Låt droppa av väl.
3
Hetta upp oljan i en rymlig kastrull. Fräs löken (och currybladen) tills löken börjar få aningen färg. Tillsätt spiskummin, koriander och gurkmeja. Fräs ytterligare en halv minut.
4
Rör ner linser och ris. Tillsätt salt och häll på vatten. Rör om. Koka upp, skruva ner värmen och koka under lock i 20 minuter. Ställ kastrullen bredvid spisen och låt den stå ytterligare 10 minuter innan locket lyfts av.
5
Strö på nötterna och rör om försiktigt (linserna mosas lätt). Häll upp riset i en serveringsskål och klipp färsk koriander över.
Länkar till fler indiska recept hittar du nedan.