Coq au vin på kycklinglår

Du behöver kycklinglår ca 1 kg med skinn och ben 200 g sidfläsk rökt i bit salt nymalen svartpeppar 1 st gul lök klyftad 3.5...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • kycklinglår ca 1 kg med skinn och ben
  • 200 g sidfläsk rökt i bit
  • salt nymalen svartpeppar
  • 1 st gul lök klyftad
  • 3.5 st vitlök lättkrossade
  • 2 st morötter i bitar
  • 1 st palsternacka i bitar
  • 5 dl rödvin oekat
  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk kycklingfond konc
  • 6 st timjan kvistar
  • 2 st lagerblad
  • 1 st steklök (250 g), skalad
  • smör till stekning
  • 1 dl vitt vin
  • 0.5 msk kycklingfond konc
  • 1 nypa socker
  • 200 g skogschampinjoner små
  • 2 msk smör rumsvarmt
  • 2 msk vetemjöl

Till servering

småpotatis ugnsrostad

Gör så här

1
Skölj och torka av kycklingen. Ta bort svålen från fläsket och tärna det fint.

2
Stek hälften av fläsket i en stor stekpanna, spara resten till garnityr.

3
Lägg sidfläsket i en stor gryta med lock. Bryn kycklingen väl runt om i fettet från sidfläsket. Salta och peppra lätt. Lägg kycklingen i grytan och bryn lök, vitlök och rotsaker i samma panna. Lägg över i grytan och vispa ur pannan med en del av vinet, häll det i grytan tillsammans med resterande vin, vatten, fond, timjan och lagerblad. Koka upp och låt koka cirka 30 minuter. Lyft sedan ur kycklingen och koka ner vätskan till hälften.

4
Stek under tiden steklöken i smör till fin färg, tillsätt vitt vin och fond och låt småkoka på låg värme under lock tills löken är mjuk, cirka 15–20 minuter. Avsluta med en nypa socker.

5
Stek svampen i smör till fin färg, och stek resterande sidfläsk knaprigt.

6
Sila av grönsaker och lök från grytan, häll tillbaka vätskan i grytan och red av med en blandning av smör, vetemjöl och en matsked av vätskan, lite i taget till lagom simmighet.

7
Lägg tillbaka kycklingen i grytan och värm igenom, tillsätt även steklök, svamp och knaperstekt fläsk.

8
Servera med ugnsrostad potatis. Lättkokta sockerärter är också gott till.

9
Tips! Använd ett oekat rödvin med hög syra och låg strävhet i grytan. Titta på systembolagets cirkeldiagram.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top