RECEPT FRÅN IK

Chokladkaka med hasselnötter

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 45 minuter
6 bitar

Du behöver

  • 100 g mörk choklad
  • 150 g mandelmjöl
  • 1 tsk kakaopulver
  • 3 msk kokossocker eller strösocker
  • 100 g smör kylskåpskallt
  • 3 st äggulor
  • 3 st äggvitor
  • Glasyr

  • 75 g mörk blockchoklad eller chokladknappar
  • 1 msk smör
  • 3 msk crème fraîche
  • Garnering

  • 1 dl rostade hasselnötter grovhackade
  • florsocker

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och finfördela den i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt mandelmjöl, kakao, kokossocker och smöret skuret i bitar och mixa ihop. Tillsätt gulorna. Kör till en smidig massa och lägg över i en bunke.

2

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner äggvitan i två–tre omgångar i chokladmassan och blanda försiktigt med hjälp av slickepott.

3

Bred ut kaksmeten i en kakform med löstagbar kant (23 centimeter i diameter), klädd med bakplåtspapper.

4

Sätt kakformen i mitten av ugnen och grädda cirka 20 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan kallna. 

5

Glasyr: Hacka chokladen. Hetta upp smör och crème fraiche i en liten panna. Lägg i chokladen. Ta pannan från värmen och rör om tills chokladen smält. Låt glasyren svalna cirka 15 minuter och bred den över kakan. 

6

Garnera tårtan med nötterna. Sikta över lite florsocker. Servera gärna med vispad grädde.

7

Tips: Mandelmjöl finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Kakan kan också bakas med hasselnötsmjöl.


Kommentar:
Mandelmjöl och mörk choklad ger en smakrik kaka utan gluten. Rostade hasselnötter är gott på toppen.

Recept