RECEPT FRÅN IK

Chokladkaka med hasselnötter

Av . Foto: Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 55 minuter
8 portioner

Du behöver

    Kaka:

  • 100 gram smör
  • 200 gram mörk choklad 70 %
  • 3 stycken ägg
  • 2 deciliter socker
  • 1 deciliter hasselnötter
  • 2 deciliter vetemjöl
  • 0.5 teskedar äkta vaniljpulver
  • smör och ströbröd till formen
  • Garnering:

  • 200 gram mörk choklad 70 %
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 2 matskedar smör
  • 0.5 deciliter hasselnötter

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. 

2

Smält smöret och grovhacka chokladen. Ta smöret från värmen och lägg i chokladen. Rör tills chokladen smält. 

3

Knäck äggen i en bunke och vispa lätt samman med sockret. 

4

Grovhacka nötterna och rör ner i äggsmeten med mjöl och vaniljpulver. Tillsätt chokladsmeten, lite i taget under omrörning. 

5

Smörj och bröa en form med löstagbar kant (cirka 24 centimeter i diameter). Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 25 minuter, den ska vara lätt kladdig i mitten. 

6

Ställ kakan att kallna, då stelnar den också ytterligare.

7

Grovhacka mörk choklad till garneringen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå en liten stund och rör sedan till en slät blandning. 

8

Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar och blanda noga. Plasta bunken och låt den stå framme i rumstemperatur i cirka 2 timmar tills chokladkrämen tjocknat. Rosta nötterna i torr stekpanna. Låt svalna och finhacka sedan.

9

Bred ut chokladkrämen över den kalla kakan. Hit går det bra att förbereda dagen innan. Dekorera till sist kakan med finhackade hasselnötter och servera med bär och grädde eller vaniljglass. 


Kommentar:
Det här är en riktigt hållbar kaka som är saftig och god i flera dagar. För en sötare topping, byt ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad.

Recept