Champagnesås med forellrom

Du behöver 2 st schalottenlökar finhackade 2 msk smör 3 3/4 dl vin torrt vitt 5 dl vatten fiskfond till 5 dl vätska 4 dl...

Tillagningstid: 45 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 2 st schalottenlökar finhackade
  • 2 msk smör
  • 3 3/4 dl vin torrt vitt
  • 5 dl vatten
  • fiskfond till 5 dl vätska
  • 4 dl grädde visp
  • 45 g vetemjöl (5 msk)
  • 1 dl kallt vatten
  • salt
  • kajennpeppar
  • 1 dl champagne citrusfrisk
  • rom forell

Gör så här

1
Fräs löken blank i smör i tjockbottnad kastrull på medelvärme minst 7 minuter, och slå på vitt vin och vatten, rör i fond. Lägg på lock och låt koka 2–5 minuter. Tillsätt grädde och koka ner tills cirka tre fjärdedelar återstår på medelvärme utan lock, cirka 15–20 minuter. Rör om ofta längs kastrullbottnen. Skaka mjöl med kallvatten i skruvlocksburk till jämn redning, rör ner i sjudande sås. Låt småkoka 3 minuter under omrörning. Smaka av med salt och kajenn. Så här långt kan såsen lagas i förväg.

2
Tillsätt champagne och rom när såsen värmts för servering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top