RECEPT FRÅN IK

Caponata med kapris

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st aubergine
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 burk plommontomater
  • 1.5 tsk socker
  • 0.5 dl russin
  • 2 msk kapris
  • 2.5 msk rödvinsvinäger
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl kärnfria kalamataoliver
  • 2 msk pinjenötter
  • salt och peppar
  • Till servering

  • valfritt bröd
  • kallskuret till exempel lufttorkad skinka och salami

Gör så här

1

Skär auberginen i centimetertjocka skivor, dela dem sedan i kvartar. Skala och hacka lök och vitlök. 

2

Stek auberginen i olja i en gryta på medelvärme i cirka 15 minuter, tills den är helt mjuk och har tappat vätska. Tillsätt lök och vitlök, och fortsätt steka 3–4 minuter, men utan att löken tar färg.

3

Rör ner tomater, socker, russin, kapris, vinäger, oliver. Späd med vatten och låt koka på svag värme i 15 minuter. Späd med mer vatten om det blir för torrt. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer vinäger.

4

Rosta pinjenötterna i en het, torr panna och rör ner dem i grytan innan servering. Servera med gott bröd och kallskuret.


Kommentar:
Den sötsyrliga sicilianska caponatan blir en hel måltid tillsammans med charkuterier, bröd och grönsaker. Den är också god till pasta.

Recept