Du behöver
- 1.2 kg grytbitar benfria av nötkött
- 1 msk olja + 1 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 st lagerblad
- 2 msk tomatpuré
- 2.5 dl vin enkelt rött
- 3.5 dl vatten
- 1 tärning köttbuljong mörk
- 140 g tärnat bacon
- 200 g champinjoner färska
- 500 g steklök
- körvel eller persilja
Gör så här
1
Torka av grytbitarna väl, då bryns de snabbare. Bryn dem i två-tre omgångar i olja och smör i stekpanna. Lägg över köttet i en traktörpanna vartefter, inte i gjutjärnsgryta eftersom vinsåsen får ful färg där. Strö mjöl över köttet, tillsätt salt, peppar, lagerblad och tomatpuré. Rör om väl.
2
Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Rör om. Koka upp och låt köttet sjuda under lock på svag värme 1 1/2 timme eller tills köttet börjar bli mört.
3
Fräs bacontärningarna i stekpanna på medelvärme tills fettet smält ut och tärningarna fått fin brunfärg. Ta upp tärningarna med hålslev på en tallrik.
4
Ansa champinjonerna och skala lökarna (lägg dem några minuter i hett vatten, då blir skalet segt och kan dras av). Bryn hela svampar och lökar i baconfettet. Lägg bacontärningar, champinjoner och lök i köttgrytan och låt dem sjuda med 20 minuter. Smaka av med salt och strö på hackat grönt i serveringsögonblicket.
Rätten lämpar sig mycket väl att koka en eller flera dagar före servering. Kyl snabbt ner och förvara den kallt. Kan även tillagas i tryckkokare, koktid för köttet under tryck cirka 25 minuter.