Du behöver
- 500 g brysselkål
- salt
- 1 msk smör
- svartpeppar
- 150 g blåmögelost t ex gorgonzola
- 2 dl grädde
- 50 g cheddarost riven
Till servering: potatismos eller bulgur och en god sallad
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort lite av roten på varje brysselkål. Dela på mitten. Koka i 2–3 minuter i lättsaltat vatten så att de börjar bli mjuka men ändå har en rå kärna kvar. Häll av vattnet och skölj med iskallt vatten. Låt rinna av.
Smörj en ugnsform med smör. Lägg kålen i formen och krydda med lite salt och peppar. Smula mögelosten i mindre bitar och fördela över kålen i formen. Häll över grädde och avsluta med ett lager riven cheddarost.
Gratinera i 15–20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Servera med potatismos, bulgur eller bröd och sallad.
Gratinerad brysselkål är en härlig och mustig rätt. Prova också att smaksätta gratängen med fetaost, parmesanost eller enbart cheddarost.