Brysselkålsgratäng med ädelost

Du behöver 500 g brysselkål salt 1 msk smör svartpeppar 150 g blåmögelost t ex gorgonzola 2 dl grädde 50 g cheddarost riven Till servering:...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g brysselkål
  • salt
  • 1 msk smör
  • svartpeppar
  • 150 g blåmögelost t ex gorgonzola
  • 2 dl grädde
  • 50 g cheddarost riven

Till servering: potatismos eller bulgur och en god sallad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skär bort lite av roten på varje brysselkål. Dela på mitten. Koka i 2–3 minuter i lättsaltat vatten så att de börjar bli mjuka men ändå har en rå kärna kvar. Häll av vattnet och skölj med iskallt vatten. Låt rinna av.

2

Smörj en ugnsform med smör. Lägg kålen i formen och krydda med lite salt och peppar. Smula mögelosten i mindre bitar och fördela över kålen i formen. Häll över grädde och avsluta med ett lager riven cheddarost.

3

Gratinera i 15–20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

4

Servera med potatismos, bulgur eller bröd och sallad.


Kommentar:
Gratinerad brysselkål är en härlig och mustig rätt. Prova också att smaksätta gratängen med fetaost, parmesanost eller enbart cheddarost.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top