Broccoligratäng med pancetta

Du behöver 500 g broccoli färsk eller fryst 80 g pancetta i tärningar 50 g rågbröd smör att steka i 25 g smör 3 msk...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g broccoli färsk eller fryst
  • 80 g pancetta i tärningar
  • 50 g rågbröd
  • smör att steka i
  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 dl grädde valfri fetthalt
  • 4 dl riven ost (cirka 130 g)

Till servering

matvete nykokt

Gör så här

1

Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Sätt ugnen på 200 grader.

2

Ansa färsk broccoli och skär den i bitar. Använd även stjälken men skär den i minde bitar. Lägg broccolin i kokande vatten och låt koka i cirka 5 minuter. Skölj sedan i kallt vatten så att kokningen stannar av. Fryst broccoli tinas enligt förpackningens anvisning. Låt rinna av. Lägg broccolin i en ugnsfast form.

3

Fräs pancettatärningarna och låt rinna av på hushållspapper. 

4

Riv rågbrödet grovt och fräs smulorna i stekpannan i fettet från fläsket eller i en klick smör.

5

Smält 25 g smör i en kastrull och rör ner vetemjölet, fräs någon minut. Vispa under omrörning i mjölken och grädden. Låt koka upp och puttra, fortfarande under omrörning tills såsen tjocknar. Vänd i ost-en, vispa och värm tills osten smält helt i såsen.

6

Strö pancetta och brödsmulor över broccolin och häll över ostsåsen. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter tills ostsåsen börjat få färg. Servera med matvete.


Kommentar:
Broccoligratängen får extra sälta av stekt pancetta.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top