Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st röd paprika
  • 1.2 kg slanggurka ca 3 stycken
  • 1 tsk potatismjöl
  • Lag

  • 1.5 dl strösocker
  • 1 dl ättikssprit 12 %
  • 3 tsk salt
  • 1 msk gult senapsfrö

Gör så här

1

Skala löken och kärna ur paprikan. Hacka lök och paprika och lägg i en bunke. Häll kokande vatten över och låt stå i 10 minuter. Låt rinna av i sil.

2

Skölj gurkan och skär bort ändarna. Dela gurkorna på längden och skrapa bort de vattniga kärnorna med en tesked. Dela gurkan i bitar och mixa i matberedare till ett fint hack. Lägg över i en stor kastrull.

3

Mixa även lök och paprika till ett fint hack. Blanda detta med gurkan.

4

Blanda ingredienserna till lagen i en liten kastrull. Koka upp och rör om, koka i några minuter tills sockret löst sig. Slå lagen över gurkan. Koka upp och låt puttra 10–15 minuter på svag värme. Rör om då och då.

5

Rör ihop potatismjölet med 2 msk vatten och rör ner i gurkinläggningen. Låt koka 1 minut till och dra sedan kastrullen från värmen.

6

Häll upp bostongurkan i väl rengjorda burkar och förslut. Låt gärna mogna ett dygn så att smaken utvecklas. Förvara mörkt och svalt.

7

Servera gurkan till korv eller hamburgare eller rör ned några matskedar i majonnäs till en kall sås. Gurkan håller i kylen i cirka 1 månad.

8

Tips!  Det går också bra att använda Västeråsgurka. Tillsätt då 1/2 dl vatten i lagen och förläng koktiden med 5 minuter.


Kommentar:
Bästa gåbortspresenten! Boston­gurka passar bra som tillbehör till allt grillat och som smaksättare i såser eller grytor.

Recept // Fler slanggurkarecept