RECEPT FRÅN IK

Bolognesegryta med bönor

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

    Grundsås

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 msk rapsolja
  • 300-400 g fläskfärs
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • salt, svartpeppar
  • Gryta

  • röd paprika
  • 1 st squash
  • 2 msk olivolja
  • 2 burk stora vita bönor avrunna
  • 8 st oliver svarta eller gröna
  • 5-6 st basilikablad hackade
  • salt, svartpeppar
  • Till servering

  • gott bröd

Gör så här

1

Skala och hacka lök och vitlök. 

2

Hetta upp oljan i en gryta. Fräs lök och vitlök i oljan cirka 3 minuter. Tillsätt färsen och stek den smulig under omrörning. Blanda i smulad buljongtärning. Blanda i tomatpurén. Blanda i de krossade tomaterna och koka upp såsen under omrörning. Späd eventuellt med lite vatten om såsen känns för tjock. Sjud såsen cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3

Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Ansa och skär squashen i små tärningar.

4

Fräs paprika och squash i oljan, cirka 3 minuter. 

5

Blanda squash, paprika, bönor och oliver i färssåsen och koka ytterligare cirka 10 minuter. Blanda i basilikan och smaka av med salt och peppar. Servera med gott bröd.

6

Tips: Gör gärna dubbel sats av grundsåsen och spara hälften till fläskfärsgratängen.


Kommentar:
Bolognesegrytan blir extra saftig gjord på fläskfärs. Bönor gör den matig och ger extra fibrer.

Recept