Du behöver
- 4 st bakpotatisar
- 1 kg räkor med skal (eller 400 g skalade av god kvalitet)
Örtmajonnäs
1 dl dill fint skuren
1 dl gräslök fint skuren
1 näve bladspenat (20 g) hackad
2.5 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 st äggula
1 msk vitvinsvinäger
salt
Till servering
grönsallad och vinägrett
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj potatisarna och stick några hål i dem med en sticka. Baka potatisarna mitt i ugnen på galler i cirka 40 minuter tills de är genomlagade.
Skala räkorna.
Majonnäs (Stav)mixa örter och spenat med 2 msk av rapsoljan. Vispa ihop senap, äggula och vinäger och tillsätt sedan resten av rapsoljan lite i taget under vispning. Blanda ner de mixade örterna i majonnäsen.
Vänd ihop räkorna med några matskedar av örtmajonnäsen. Inte för mycket, bara så att det blir en fast röra.
När potatisarna är klara skär kryss i dem. Tryck till från sidorna så att krysset öppnar sig. Toppa med räkröra och servera med resten av majonnäsen och en god sallad.
Bakpotatisen går också att tillaga i mikro: Stick några hål i varje potatis. Mikra en potatis i taget på högsta effekt i 7–8 minuter tills den är genomlagad. Låt de färdiga potatisarna vila i folie tills alla är klara.