RECEPT FRÅN IK

Bakad gnocchi med ädelost

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • salt
  • 1 styck gul lök
  • 400 gram champinjoner
  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • smör till stekning
  • 1 matsked hackad färsk timjan
  • 1.5 matskedar vetemjöl
  • 1.5 deciliter grädde + ev mer
  • 1.5 deciliter mjölk
  • 200 gram babyspenat
  • 500 gram färsk potatisgnocchi
  • 140 gram mögelost t ex gräddädel
  • Till servering

  • blandad sallad till exempel endiv, rosésallad, rucola och grön­sallad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten till gnocchin. Skala och dela löken, skiva den tunt. Ansa och skiva champinjonerna. Krossa vitlöksklyftorna och hacka dem.

2

Fräs den gula löken i smör i en stor stekpanna i cirka 5 minuter, den ska bli mjuk men inte ta färg. Ta upp på ett fat. Lägg svampen i pannan, höj värmen och stek tills vätskan kokat bort och svampen börjar få färg. Tillsätt en klick smör, vitlöken och timjan och fräs någon minut. Lägg i den gula löken, pudra över mjölet och fräs under omrörning i ett par minuter. Häll i mjölk och grädde och låt puttra och tjockna under omrörning. Ta av från plattan.

3

Koka upp vatten i vatten-kokare eller kastrull. Lägg spenaten i ett durkslag och slå det kokande vattnet över. Låt rinna av och pressa all vätska ur spenaten.

4

Koka gnocchin i det saltade vattnet enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av i durkslag.

5

Riv ädelosten på rivjärn. Vänd ner gnocchin och två tredjedelar av osten i svampsåsen och blanda varsamt. Späd med en skvätt grädde eller mjölk om blandningen känns för tjock.

6

Varva med spenaten i en form, cirka 30 x 20 centimeter, toppa med resterande ost och grädda i cirka 20–25 minuter eller tills den bubblar och fått fin färg. Servera med en god grönsallad med bittra inslag.


Kommentar:
Det här är riktigt vintrig mysmat. Gnocchin bakas i en krämig sås på svamp, ädelost och grädde. Blandade, aningen beska, salladsblad passar bra till.

Recept