RECEPT FRÅN IK

Ärtiga biffar med ärthummus

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

    Ärthummus

  • 3 dl frysta gröna ärtor tinade
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk finhackad färsk mynta
  • salt och svartpeppar
  • Ärtbiffar

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyfta
  • 1 st kokt potatis medelstor, skalad och skuren i mindre bitar
  • 250 g gröna ärtor
  • 3 dl havregryn
  • 1 st ägg
  • 0.5 st grön chilifrukt finhackad eller 1 nypa chiliflakes
  • 1 dl sesamfrön
  • smör och olivolja till stekning
  • Tillbehör

  • 4 prt kamutvete
  • 1 st gulbeta
  • 0.5 st granatäpple
  • 2 st avokador
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk olivolja

Gör så här

1

Ärthummus Mixa ärtor, vitlök, olivolja, citronsaft och mynta med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

2

Ärtbiffar Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg i en mixer med kniven monterad, tillsammans med kokt potatis, det mesta av ärtorna (spara lite att röra ner sist), havregryn, ägg och chili. Mixa slätt. 

3

Rör ner resten av ärtorna och krydda med lite salt och peppar. Forma till biffar och vänd i sesamfrön. Stek på medelvärme i smör och olja ett par minuter per sida, tills de fått fin färg.

4

Koka kamutvetet enligt anvisning på förpackningen. Skala och skiva gulbetan mycket tunt, gärna med mandolin. Pilla loss kärnorna från granatäpplet. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon med en sked. Skär i mindre bitar. 

5

Blanda vinäger och olja, smaka av med salt och peppar. Lägg upp biffar, kamutvete, gulbeta, avokado och granatäpple. Ringla dressingen över grönsaker och kamutvete. Servera med ärthummus. 

6

Tips: Välj garanterat glutenfria havregryn för en glutenfri rätt.


Kommentar:
Här kommer ärtorna till användning i både biffar och ärthummus. Servera med kamutvete, avokado och granatäpple.

Recept