Äppelpaj med pekannötter

Du behöver Pajdeg 3.5 dl vetemjöl (ca 210 g) 3 msk florsocker (ca 30 g) 150 g kylskåpskallt smör skuret i mindre bitar 1 st...

Tillagningstid: 60 minuter
8 bitar

Du behöver

Pajdeg

3.5 dl vetemjöl (ca 210 g)
3 msk florsocker (ca 30 g)
150 g kylskåpskallt smör skuret i mindre bitar
1 st ägg

Fyllning

4 st äpplen syrliga, t ex Aroma eller Discovery
300 g pekannötter
1 dl råsocker (ca 80 g)
1 dl ljus sirap (140 g)
0.5 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk kanel
50 g smör

Till servering

vaniljglass

Gör så här

1

Blanda mjöl, florsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. 

 

2

Smörj en springform (cirka 24 centimeter i diameter). Tryck ut pajdegen i formen och nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen att vila i 30 minuter.

3

Värm under tiden ugnen till 200 grader. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

4

Dela äpplena på mitten och kärna ur. Skär i tunna klyftor. Lägg ut i botten av pajen i ett fint mönster.

5

Fördela pekannötterna på toppen av pajen.

6

Häll socker, sirap, vaniljpulver, kanel och smör i en kastrull. Låt blandningen få ett uppkok och sjud på svag värme i 3–5 minuter tills sockret smält. Rör då och då. Häll den varma sockerblandningen över fyllningen i pajskalet.

7

Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Ställ in pajen och grädda tills den fått fin färg, cirka 20–30 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljglass. 


Kommentar:
Pekannötspaj är en amerikansk klassiker, här matchas nötterna med syrliga äpplen och kolaliknande fyllning.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top