Du behöver
Pajdeg
3.5 dl vetemjöl (ca 210 g)
3 msk florsocker (ca 30 g)
150 g kylskåpskallt smör skuret i mindre bitar
1 st ägg
Fyllning
4 st äpplen syrliga, t ex Aroma eller Discovery
300 g pekannötter
1 dl råsocker (ca 80 g)
1 dl ljus sirap (140 g)
0.5 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk kanel
50 g smör
Till servering
vaniljglass
Gör så här
Blanda mjöl, florsocker och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
Smörj en springform (cirka 24 centimeter i diameter). Tryck ut pajdegen i formen och nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen att vila i 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 200 grader. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Dela äpplena på mitten och kärna ur. Skär i tunna klyftor. Lägg ut i botten av pajen i ett fint mönster.
Fördela pekannötterna på toppen av pajen.
Häll socker, sirap, vaniljpulver, kanel och smör i en kastrull. Låt blandningen få ett uppkok och sjud på svag värme i 3–5 minuter tills sockret smält. Rör då och då. Häll den varma sockerblandningen över fyllningen i pajskalet.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Ställ in pajen och grädda tills den fått fin färg, cirka 20–30 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljglass.
Pekannötspaj är en amerikansk klassiker, här matchas nötterna med syrliga äpplen och kolaliknande fyllning.