RECEPT FRÅN IK

Äppelpaj med hasselnötter

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 50 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk iskallt vatten
  • Fyllning

  • 100 g smör rumstempererat
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 100 g hasselnötter
  • 4 st svenska äpplen
  • Till servering

  • vaniljsås eller grädde eller glass

Gör så här

1

Mixa smör och vetemjöl i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare några sekunder.

2

Tryck ut degen i 6 portionsformar. Ställ dem kallt i 30 minuter. Värm ugnen till 175 grader.

3

Vispa smör och socker med en elvisp i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa lite till.

4

Mal nötterna i en mandelkvarn eller i en matberedare. Riv äpplena grovt, med skalet kvar, på ett rivjärn. Rör ner nötterna och det rivna äpplet i äggsmeten.

5

Bred ut smeten i pajskalen och grädda pajerna i mitten av ugnen i 35–40 minuter.

6

Servera pajerna rumstempererade tillsammans med vaniljsås, vispad grädde eller glass.


Kommentar:
Prova den här äppelpajen som får härlig höstig smak av hasselnötter.

Recept