Älgstek med svampsås

Du behöver 1.5 kg älgstek benfri 2 tsk salt svartpeppar från kvarn kantarellsås 3/4–1 l kantareller eller blandad skogssvamp, rensade 3 msk smör 2 msk...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg älgstek benfri
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar från kvarn
  • kantarellsås
  • 3/4–1 l kantareller eller blandad skogssvamp, rensade
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl svampsky eller köttsky + lagalättgrädde 5%
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Garnering

färsk timjan
lingon

Gör så här

1
Välj en någorlunda platt stek, bullig stek behöver längre tid i ugnen. Bind upp den vid behov. Salta och peppra. Lägg steken i en långpanna och stick in en köttermometer.

2
Sätt in steken på galler på nedre falsen i ugnen vid 125 grader och stek i ungefär till 1 1/2 timme tills köttermometern visar 55 grader. Den låga ugnstemperaturen ger steken en jämn rosa snittyta. Låt steken vila 20 minuter innan den skivas upp.

3
Sås Skär svampen i småbitar. Fräs i hälften av smöret tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt resten av fettet, rör i mjölet och späd under omrörning med sky och grädde. Koka på svag värme cirka 10 minuter, rör om då och då. Smaka av såsen med salt och peppar.

4
Servera såsen till älgsteken. Välj säsongens grönsaker till köttet, till exempel lättkokta morotstrimlor, förvälld purjo samt lättkokt broccoli. Garnera med timjan och färska eller frysta lingon.

5
Tips Köttet kan stekas i förväg och skivas när det kallnat, då är det enklare att skära tunna, jämna skivor. Värm portionsvis, försiktigt i mikron när det ska serveras.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top