Älgfilé med vinsky

Du behöver 550 g älgfilé svartpeppar grovmald salt Till stekning: 1.5 msk smör eller margarin 1.5 dl rött vin Att servera till: minikrustader med stekta...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 550 g älgfilé
  • svartpeppar grovmald
  • salt

Till stekning:

1.5 msk smör eller margarin
1.5 dl rött vin

Att servera till:

minikrustader med stekta kantareller
brysselkål
sockerärtor

Gör så här

1
1. Putsa bort ev hinnor på köttet.

2
2. Knyt ett krympt bomullssnöre runt varje beräknad köttskiva och skär sedan köttet i ca 2 cm tjocka skivor.

3
3. Låt snöret sitta kvar under stekningen så blir skivorna runda och fina.

4
Bryn matfettet i en stekpanna och vänta tills det slutat skumma. Lägg i köttet och stek skivorna 2-3 minuter på varje sida, tills de är vackert brynta och lagom stekta. Salta och peppra mot slutet av stekningen. Viltkött är godast om det är en aning rosa eller nästan helt genomstekt, tycker jag.

5
4. Ta upp köttet och håll det varmt.

6
5. Häll vinet i stekpannan och låt koka hastigt tills en del av vätskan kokat in och skyn blivit stark och mustig. Smaka av. Häll skyn över filéskivorna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top