Älgfärsbiffar med gräddsås

Du behöver Älgfärsbiffar 4 msk ströbröd 2 dl vispgrädde 0.5 st gul lök skalad 0.5 tsk timjan 0.5 tsk rosmarin 1 krm paprikapulver 1 krm...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

Älgfärsbiffar

4 msk ströbröd
2 dl vispgrädde
0.5 st gul lök skalad
0.5 tsk timjan
0.5 tsk rosmarin
1 krm paprikapulver
1 krm koriander
0.5 tsk salt
500 g älgfärs
ägg
1 msk dijonsenap
0.5 dl finhackad bladpersilja
smör till stekning

Gräddsås

3 dl vispgrädde
2 msk rödvin
1 msk koncentrerad kalvfond
2 st lagerblad

Palsternacksmos

800 g potatis mjölig
3 st palsternackor
2 msk smör
0.5 dl mjölk

Rårörda lingon

250 g lingon frysta
1 dl strösocker
stekt svartkål till servering

Gör så här

1

Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt svälla i några minuter. Riv löken på rivjärn. Stöt kryddorna i en mortel.

2

Tillsätt lök, kryddor, älgfärs, ägg, dijonsenap och persilja i bunken. Arbeta ihop till en slät smet. Forma biffar och stek dem till fin färg i smör i en stekpanna. Stek några åt gången, de ska inte bli genomstekta.

3

Lägg biffarna åt sidan allteftersom. Tillsätt grädde, vin, fond och lagerblad i pannan, låt koka ihop i några minuter. Lägg i biffarna och låt dem koka med.

4

Skala rotsakerna och dela dem i bitar. Potatis i större bitar än palsternacka. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.

5

Häll av vattnet och rör ner smör och mjölk (prova dig fram till hur mycket), salt och peppar. Kör med elvispen till ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar.

6

Blanda lingon och socker i en skål. Rör då och då så att sockret smälter. 

7

Servera biffarna med palsternacksmos, rårörda lingon och stekt svartkål. 


Kommentar:
Vi kryddar älgfärsbiffarna med timjan, rosmarin, paprikapulver och koriander. Dijonsenapen ger fyllig smak och persiljan ger fräschör.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top