RECEPT FRÅN IK

Älgfärsbiffar med gräddsås

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

    Älgfärsbiffar

  • 4 msk ströbröd
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 st gul lök skalad
  • 0.5 tsk timjan
  • 0.5 tsk rosmarin
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 krm koriander
  • 0.5 tsk salt
  • 500 g älgfärs
  • ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 0.5 dl finhackad bladpersilja
  • smör till stekning
  • Gräddsås

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk rödvin
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 st lagerblad
  • Palsternacksmos

  • 800 g potatis mjölig
  • 3 st palsternackor
  • 2 msk smör
  • 0.5 dl mjölk
  • Rårörda lingon

  • 250 g lingon frysta
  • 1 dl strösocker
  • stekt svartkål till servering

Gör så här

1

Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt svälla i några minuter. Riv löken på rivjärn. Stöt kryddorna i en mortel.

2

Tillsätt lök, kryddor, älgfärs, ägg, dijonsenap och persilja i bunken. Arbeta ihop till en slät smet. Forma biffar och stek dem till fin färg i smör i en stekpanna. Stek några åt gången, de ska inte bli genomstekta.

3

Lägg biffarna åt sidan allteftersom. Tillsätt grädde, vin, fond och lagerblad i pannan, låt koka ihop i några minuter. Lägg i biffarna och låt dem koka med.

4

Skala rotsakerna och dela dem i bitar. Potatis i större bitar än palsternacka. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.

5

Häll av vattnet och rör ner smör och mjölk (prova dig fram till hur mycket), salt och peppar. Kör med elvispen till ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar.

6

Blanda lingon och socker i en skål. Rör då och då så att sockret smälter. 

7

Servera biffarna med palsternacksmos, rårörda lingon och stekt svartkål. 


Kommentar:
Vi kryddar älgfärsbiffarna med timjan, rosmarin, paprikapulver och koriander. Dijonsenapen ger fyllig smak och persiljan ger fräschör.

Recept