Så här sparar du tusenlappar på dina räkningar

Vill du spara tusenlappar på ett enkelt sätt? Skippa pappersfakturor. På köpet gör du miljön en tjänst.

Varje månad kommer de nerdimpande i brevlådan, kuverten med de vita A4-arken med ett fåtal ord men desto fler siffror – pappersfakturorna. Där står också summan du ska betala men den gäller inte bara kostnaden för sophämtning eller din nya tröja – den inkluderar även en fakturaavgift.

Hur kommer det sig att fakturan kostar pengar? Jo, den ska täcka kostnaden för papper, kuvert, porto och, inte minst, det administrativa arbetet. Att bevisa att avgiften är befogad är i princip omöjligt, då det aldrig specificeras vad den egentligen täcker. Faktura-avgiften är fri att regleras av företagen själva, men det vanligaste är en summa på 19 till 49 kronor. 

En enkel räkneövning visar att fyra pappersfakturor i månaden, där två kostar 29 kronor och två 45 kronor, blir nästan 1 780 kronor på ett år. 

Autogiro  

För att komma undan de förargliga fakturaavgifterna kan du skaffa autogiro som i själva verket är en fullmakt att dra pengar från ditt konto,  Fördelarna med autogiro är att pengarna dras automatiskt varje månad och att du slipper hålla koll på förfallo-datum och lägga tid på att betala räkningarna. Kom ihåg att se till att det finns tillräckligt med pengar på kontot inför betalningsdagen. 

Nackdelen med autogiro är att det kan bli svårare att se hur mycket pengar som faktiskt försvinner. Det är klokt att med jämna mellanrum logga in på din bank och kontrollera vad som egentligen dras från kontot. Kanske upptäcker du att du fortfarande betalar för den där streamingtjänsten du aldrig kollar på eller en tidning du aldrig läser.

E-faktura

Ett annat sätt att skippa fakturaavgiften är e-faktura. Till skillnad från autogiro ger e-faktura dig möjlighet att först kontrollera betalningen innan den genomförs. På din banks hemsida får du besked om att du har en inkommen faktura, ofta får du också ett sms -eller ett mejl. När du ska betala loggar du in på din banks hem-sida, väljer konto och godkänner betalningen.

Någonting som är lätt att blanda ihop med e-faktura är faktura via mejl. Fakturan kommer till inkorgen och därifrån kan du välja om du behåller den elektroniskt eller skriver ut den före betalning. Risken finns dock att mejlet försvinner i mängden eller hamnar i skräpposten. 

Om din faktura försvinner, oavsett vilken form av faktura det gäller, är det du som bär ansvaret för att se till att den betalas. Ring till företaget och fråga vad som har hänt. 

Det är inte bara din plånbok som påverkas av pappersfakturorna. Att använda papper till fakturan och att sedan skicka iväg den med posten är även en belastning för miljön. Till exempel uppger tv-, bredband- och telefonileverantören Comhem att företaget varje månad skickar ut cirka
290 000 pappersfakturor. 

Vikigt att betala trängselskatten i tid

Det är extra viktigt att hålla koll på inbetalningarna till Transportstyrelsen för trängselskatt när du kör in i
Stockholm eller Göteborg. Missar du att betala en faktura för trängselskatt på 15 kronor kostar förseningsavgiften 500 kronor eftersom det rör sig om just skatt. 

Ett bra sätt att slippa förlora en femhundring är att skaffa autogiro för trängselskatten. Det enda sättet att anmäla autogiro är via internetbanken. Läs mer på webben:
transportstyrelsen.se/autogiro 

Företagens rätt att ta ut avgift

Att ta ut en avgift för fakturorna är inte tillåtet, så länge du och företaget inte avtalat om detta. Oftast står detta i de allmänna villkoren som du godkänt när du beställt en vara eller tecknat en prenumeration.

Har du för avsikt att ifrågasätta avgiften, var medveten om att göra detta innan du betalar. Genom betalningen godkänner du nämligen avgiften. 

Så här mycket betalar du för pappersfakturan

Telenor 49 kr

Tele2 39 kr

Telia 29 kr

Comviq 39 kr

Halebop 29 kr

Boxer 39 kr

Comhem 45 kr

Viasat 45 kr 

Radiotjänst Ingen avgift

Bredbandsbolaget: 49 kr

Alltele 39 kr

 

Klarna Ingen avgift vid 14-dagarsfaktura, däremot vid delbetalning, 29 kronor

Vattenfall Ingen avgift 

Eon Ingen avgift

Telge Energi Ingen avgift

Fortum Ingen avgift 

God El Ingen avgift 

Göta Energi Ingen avgift 

Skellefteå Kraft Ingen avgift 

Öresundskraft Ingen avgift

 

Dagens Nyheter 50 kr

Svenska Dagbladet 25 kr

Sydsvenskan 29 kr

Göteborgs-Posten 50 kr

Hallands Nyheter 29 kr 

Västerbottens-Kuriren 44 kr 

Dagens Industri 100 kr 

Dala-Demokraten 29 kr 

 

Stockholms Lokaltrafik 9 kr

SJ Ingen avgift

Sörmlandstrafiken Ingen avgift 

Skånetrafiken Ingen avgift

Länstrafiken Norrbotten Ingen avgift

 

St1 15 kr

Circle K 25 kr

OKQ8 25 kr

Preem 15 kr

Shell 15 kr

Ingo 25 kr

 

Bilia 35 kr

 

Sector Alarm 45 kr

Verisure 35 kr

Securitas Ingen avgift

 

IF 25 kr

Länsförsäkringar Ingen avgift helårsfaktura. Halvårsfaktura tre procent på premien

 

Folksam En avgift på sex procent av fakturabeloppet per kvartal, tre procent per halvår

Trygg-Hansa 45 kr 

Moderna 24 kr 

 

Klövern Ingen avgift

Svenska Bostäder Ingen avgift 

Skandia Fastigheter Ingen avgift 

Familjebostäder Ingen avgift

 

Nordea Avisering för bolån 25 kr

SBAB Avisering för bolån 25 kr

Handelsbanken Ingen avgift

Swedbank Avisering för bolån 45 kr

 

Transportstyrelsen Ingen avgift

Falu kommun Ingen avgift

Umeå kommun Ingen avgift 

Ystad kommun Ingen avgift

 

H&M 19 kr

Ellos 19 kr 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top