Stort test: Så god är den mörka chokladen

Mörk, ren choklad med 65 till 75 procents kakaohalt var inte så himlastormande som smak­panelen hade hoppats.

Kakaohalten 65–75 procent är vanlig bland mörk choklad. Högre halt ger mindre krämig munupplevelse, och ofta en dominant bitterhet, medan lägre halt påminner om mjölkchoklad.

Tydlig bitterhet samt dofter av bildäck och läder är förväntade. Önskvärda är också lyxigt len konsistens samt fruktiga aromer av mörka bär eller exotisk frukt. Kakaomassa, socker, kakaosmör och kakaopulver är råvarorna. Ofta tillsätts någon antioxidant eller konsistens-givare, liksom vanilj.

Tre typer av kakaobönor används: Trinitario, Forastero och Criolla. Tyvärr redovisar tillverkarna inte alltid vilka som har använts. Ganska sällan ser man bönornas ursprungsland på paketet.

Samvetsmärkning är viktig på choklad, där annars slavliknande förhållanden kan gälla på plantagerna.

Kakorna skyddas av såväl folie som papp-/plastomslag, och bör förvaras svalt till rumsvarmt i hela leveransledet, annars riskeras gråvit yta på kakan. Högre värme ger också snabbare härskning av kakaofettet som ingår. Sort-erna är avsedda för direkt konsumtion, men duger även till pralintillverkning hemma.

Mörk choklad är visserligen magrare än mjölkchoklad, men saknar inte kalorier. Ändå är det svårt även för entusiaster att glupa i sig mycket. Man blir mätt – och njutningsnöjd – av små kvantiteter.

De flesta etiketter har texten “kan innehålla spår av” plus en lång lista på allergena råvaror. Endast Björn of Sweden, garanterar att inget sådant förekommer i deras fabrik.

Icakurirens testpanel blindtestade tio sorters mörk choklad. Godast var Green & Black’s Organic, medan prestigemärket Valrhona hörde till de tristare.

Stort test: Så god är den mörka chokladen
Bellarom 74 %
Stort test: Så god är den mörka chokladen

Märke: Bellarom 74 %

Vikt: 100 g

Pris/pris per kg: 13:95 kr/139:50 kr

Ursprungsland/tillverkningsland: Ingen uppgift

Eko/rekomärkning: Rainforest Alliance

Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, fettreducerat kakaopulver, solroslecitin, naturlig vaniljarom.

Karaktär: Passionsfruktig kakaoarom, bra syra och lite mjölig konsistens.

Plus: Flera lager arom. Tydlig bitterhet. Kraftfull chokladsmak.

Minus: Känns fet. Känns inte lyxig.

 

Stort test: Så god är den mörka chokladen
Garant 70 %
Stort test: Så god är den mörka chokladen

Märke: Garant 70 %

Vikt: 100 g

Pris/pris per kg: 16:90 kr/169 kr

Ursprungsland/tillverkningsland: Dominikanska Republiken, Peru/Italien

Eko/rekomärkning: Fairtrade

Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, vaniljextrakt.

Karaktär: Mild, något smulig med liten bitter ton som inte utvecklas i mun.

Plus: Viss bitterhet.

Minus: Kritig plastdoft. Väl vaniljsöt. Onyanserad. Kort smak. Ingen fruktighet.

 

Stort test: Så god är den mörka chokladen
Marabou Premium 70 %
Stort test: Så god är den mörka chokladen

Märke: Marabou Premium 70 %

Vikt: 100 g

Pris/pris per kg: 19:95 kr/199:50 kr

Ursprungsland/tillverkningsland: Ingen uppgift

Eko/rekomärkning: Cocoa Life

Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, fettreducerad kakao, smörfett, sojalecitin, arom, mjölkpulver.

Karaktär: Uttalat udda med rökig doft av nysmort läder, men knapp bitterhet. 

Plus: Personlig tobaks- och tjärarom. Hygglig syra. Inte söt.

Minus: Påträngande böcklingdoft. Fet i mun. Överväldigande.

Stort test: Så god är den mörka chokladen
Ica Selection 74 %
Stort test: Så god är den mörka chokladen

Märke: Ica Selection 74 %

Vikt: 100 g

Pris/pris per kg: 20:95 kr/209:50 kr

Ursprungsland/tillverkningsland: Ecuador/Frankrike

Eko/rekomärkning: Fairtrade

Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, sojalecitin, arom.

Karaktär: Kakaodammig doft och tydlig sötma, men låg bitterhet och knapp, kort syra.

Plus: Hyggligt rund konsistens.

Minus: Tråkig, fet stearin-doft. Odynamisk. Otydlig chokladsmak.

Stort test: Så god är den mörka chokladen
Änglamark 70 %
Stort test: Så god är den mörka chokladen

Märke: Änglamark 70 %

Vikt: 100 g

Pris/pris per kg: 20:95 kr/209:50 kr

Ursprungsland/tillverkningsland: Sydamerika/Italien

Eko/rekomärkning: EU-lövet, Krav, Debio, Fairtrade.

Ingredienser: Kakaomassa, rörsocker, kakaosmör, E322, sojalecitin, vaniljextrakt. 

Karaktär: Mörkbärig arom och len konsistens men utan bitterhet och eftersmak.

Plus: Fruktig smak.

Minus: Knapp beska. Platt, mycket kort smak. För söt.

Stort test: Så god är den mörka chokladen
Lindt Excellence 70 %
Stort test: Så god är den mörka chokladen

Märke: Lindt Excellence 70 %

Vikt: 100 g

Pris/pris per kg: 23:95 kr/239:50 kr

Ursprungsland/tillverkningsland: Ingen uppgift/Frankrike

Eko/rekomärkning: Lindt Sustainability

Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, naturlig bourbon-vaniljstång.

Karaktär: Mättsam, lite torr med fina nyanser av torkad frukt och härlig syra.

Plus: Vuxen smak. Ej för söt. Välavvägd beska. Balanserad.

Minus: Aningen okrämig.

Stort test: Så god är den mörka chokladen
Green & Black’s Organic 70 %
Stort test: Så god är den mörka chokladen

Märke: Green & Black’s Organic 70 % 

Vikt: 100 g

Pris/pris per kg: 29:95 kr/299:50 kr

Ursprungsland/tillverkningsland: Eventuell uppgift under klistermärke med svensk text.

Eko/rekomärkning: EU-löv, Fairtrade.

Ingredienser: Kakaomassa, rårör-socker, kakaosmör, sojalecitin, vaniljextrakt.

Karaktär: Fyllig, fruktig doft med tobaksaccent. Kraftig, nyanserad smak, integrerad syra och lagom bitterhet.

Plus: Som portvin i fast form. Krämig. Vuxen. Lång efter-arom.

Minus: Små knubbiga bitar.

Stort test: Så god är den mörka chokladen
Eguale 70 %
Stort test: Så god är den mörka chokladen

Märke: Eguale 70 %

Vikt: 100 g

Pris/pris per kg: 34:95 kr/349:50 kr

Ursprungsland/tillverkningsland: Bolivia, Filippinerna/ Schweiz

Eko/rekomärkning: Krav, Fairtrade.

Ingredienser: Kakaomassa, fullrörsocker, kakaosmör, rårörsocker.

Karaktär: Intressanta aromlager med vuxen beska först, sedan angenäm syra och sist kakaochoklad.

Plus: Krämig konsistens. Nyanserad. Fler exotiska fruktaromer. Lyxig konsistens.

Minus: Lite ofräsch kakao-smördoft.

Stort test: Så god är den mörka chokladen
Björn of Sweden 70%
Stort test: Så god är den mörka chokladen

Märke: Björn of Sweden 70 % 

Vikt: 90 g

Pris/pris per kg: 36:95 kr/410:05 kr

Ursprungsland/tillverkningsland: Ingen uppgift/ Sverige

Eko/rekomärkning: EU-löv. Garanterar reko handel.

Ingredienser: Kakaomassa, rårörsocker, kakaosmör. 

Karaktär: Kakaodammig doft, inte ointressant. Knaprig med väl neutral frukt och bitterhet.

Plus: Krämtuggig konsistens. Bra till hemgjorda praliner. 

Minus: Lite talgig fetma.

Stort test: Så god är den mörka chokladen
Valrhona Noir Amer 71 %
Stort test: Så god är den mörka chokladen

Märke: Valrhona Noir Amer 71 %

Vikt: 100 g

Pris/pris per kg: 59:00 kr/590 kr  

Ursprungsland/tillverkningsland: Inga uppgifter

Eko/rekomärkning: Nej

Ingredienser: Kakaomassa, socker, kakaosmör, sojalecitin, vaniljextrakt.

Karaktär: Väl tjock kaka, lite skivig i tugget med något ofyllig smak, ofräsch kakaoarom och blyg syra.

Plus: 

Minus: Knapp bitterhet. Låg syra. Inte så lyxig. Separata smaker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top