Så elsäkrar du inför julen

Nu vill många adventspynta och lysa upp i novembermörkret. Ser din gamla julbelysning trasig ut? Chansa inte, släng den! Och tänk på det här när du köper nytt.

Varje år kontrollerar Elsäkerhetsverket säkerheten på belysning som säljs i butikerna inför jul. Förra året var det bara fyra produkter av de 17 testade som klarade sig helt utan anmärkning. Flera fick till och med försäljningsförbud.

När du köper nya ljusslingor eller andra elprodukter ska du se till att de är CE-märkta. Med CE-märket, som är en produktmärkning inom EU och EES, visar tillverkaren eller importören att produkten uppfyller grundläggande hälso- och säkerhetskrav. 

– Handlar man på nätet och köper något från utlandet är det viktigt att vara extra försiktig, säger Thomas Nilson, inspektör på Elsäkerhetsverket. 

Inför jul är det vanligt att affärsidkare som i vanliga fall inte säljer elprodukter ger sig in i belysningsbranschen.

– Nuförtiden säljer alla ljus-slingor, du kan till och med få tag i dem på en bensinmack, berättar Thomas Nilson. 

Många saknar kunskap om vilka krav som gäller för elprodukter. Tänk därför på att handla i en affär med kunnig personal, fråga gärna och läs bruksanvisningen innan du handlar.

Ökad brandrisk

Ljusslingor med lampor som inte går att byta ut kan vara farliga. Om en eller ett par lampor går sönder innebär det att spänningen ökar på resten av lamporna. Då blir dessa varma och brandrisken ökar. Använd därför aldrig en ljus-slinga med trasig lampa, utan kasta den om du inte kan byta lampan själv.

Det ska stå på produkter att de är gjorda för att användas utomhus. Om du ändå är osäker – titta efter IP-klass. För att använda en ljusslinga som kan placeras på marken utomhus ska den vara märkt med IP-klass IP44 eller högre siffervärde. Alla elsladdar utomhus ska dessutom vara skyddad med jordfelsbrytare. 

– Jag har sett folk som satt plastpåsar över transformatorn, men det kan komma in fukt ändå. Det fungerar alltså inte att ha en inomhuslampa utomhus, säger Thomas Nilson. 

 

10 säkra eltips

1. Använd inte sladdar eller kontakter med sprickor i. Laga det som ser trasigt ut, eller ta hjälp av en fackman om du inte vet hur du ska göra.

2. Om en lampa är trasig och inte går att byta – släng produkten.

3. Köp bara CE-märkta produkter med bruksanvisning på svenska. De uppfyller EU:s säkerhetskrav. 

4. Ta reda på vad du köper. Ställ frågor och handla i en affär där personalen vet vad de säljer.

5. E-handla från svenska webbplatser. De måste följa EU:s lagstiftning. 

6. Använd aldrig en ljusslinga för inomhusbruk till granen utomhus. Det kan innebära livsfara. Det ska stå på produkten att den är avsedd för utomhusbruk.

7. Produkter som ska användas utomhus ska vara märkta för utomhusbruk och IP-klass IP44 eller högre siffervärde. Det betyder att de står emot vatten, vind och kyla.

8. Placera inte ljusslingan nära lättantändligt material.

9. Placera sladdar så att barn eller husdjur inte kan slitai eller gnaga på sladden.

10. Låna aldrig transformator från en annan produkt. Märk belysningen så att du kan para ihop rätt transformator med rätt dekoration. 

Av: Sara Hellström

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top