Camilla blev lurad av falsk faktura

Camilla Berggren blev vilseledd av Bolagsupplysningen med en faktura på nära 5 000 kronor. Nu vill hon varna andra småföretagare.

Camilla Berggren harjobbat som AD/formgivare i sitt egna bolag i tio år. I höstas skulle hon dra igång sin verksamhet igen efter att ha varit föräldraledig i ett år. Då damp det ner ett brev från “Bolagsupplysningen” på hallmattan hemma i Stockholm. Brevet var utformat som ett myndighetsbrev med en logotype liknande Försäkrings-kassans gröna. 

I brevet stod det att Camilla Berggrens företag sysslade med “Bygg, design och inredning”.

Extra företagsuppgifter

Camilla Berggren uppmanades att lägga till extra sökbara företagsuppgifter och ändra eventuella felaktigheter. 

Hon strök därför ordet “Bygg” och ersatte det med “Grafisk formgivning”. I tron att brevet kom från Bolagsverket följde hon uppmaningen “Vänligen returnera snarast, använd bifogat svarskuvert. Porto är betalt.”

– Jag hade fått flera liknande brev från samma avsändare som jag inte hade brytt mig om. När det kom ytterligare en påminnelse tänkte jag att det här måste vara viktigt, berättar
Camilla Berggren.

– Jag har läst marknadsföring och brukar vara uppmärksam men just då var min livssituation väldigt stressig. Jag höll på att skola in min dotter på förskola samtidigt som jag skulle dra i gång med min frilansverksamhet för att överhuvudtaget få lön, säger Camilla Berggren som är ensamstående förälder.

Hemvist i Estland

Några veckor senare kom en faktura 4 795 kronor för “extra sökbara företagsuppgifter”. 

– Jag hade inte förstått att det var något som kostade pengar men när de bifogade en kopia på beställningen förstod jag att jag hade blivit lurad.

På baksidan av beställningen stod nämligen villkoren i mycket liten stil. Där stod också att eventuella tvister i första hand skulle lösas i det landet där Bolagupplysningen har sin hemvist vilket i detta fall var Estland.

Jag är glad över att jag blev så arg så att jag gjorde något åt det.

Nu började Camilla Berggren misstänka att den felaktiga uppgiften “bygg” i stället för “grafisk formgivning” var medvetet ditplacerad. 

Aggressivt bemötande

Hon mejlade Bolagsupplysningen för att bestrida fakturan. Hon ringde också flera samtal till Bolagsupplysningens Malmönummer för att förklara att hon kände sig vilseledd och att hon inte ville ingå något avtal.

– Kvinnan i andra änden var både aggressiv och hotfull. När hon märkte att jag inte skulle ge mig började hon deala. Till slut erbjöd hon mig att endast betala tio procent av kostnaden, alltså 479 kronor plus en faktureringsavgift.

Camilla Berggren kände sig stressad och gick med på upp-görelsen av rädsla för att den obetalda räkningen skulle hamna hos något inkassoföretag.

Nu har hon polisanmält 
Bolagsupplysningen men har ännu inte fått något besked om hur det kommer att gå.

– Jag känner mig kränkt. Att bli indragen i en sådan här härva var det sista jag ville. Samtidigt är jag glad över att jag blev så arg så att jag gjorde något åt det. 

Våga vägra bli lurad – så gör du

– Skriv aldrig under utan att läsa all text. Glöm inte baksidan och det finstilta.
– Var extra vaksam mot erbjudanden som uppfattas som kostnadsfria.
– Kom ihåg att du endast är betalningsskyldig om du har gjort en beställning.
– Var extra vaksam mot fakturor från företag som du inte haft kontakt med tidigare.
– Tacka aldrig ja till något på telefon om du inte känner till företaget som ringer upp.
– Bestrid fakturor via mejl, i stället för telefon, för bevisningens skull. Krav som är bestridna ska inte behandlas av kronofogden, utan hanteras av tingsrätten.
– Tänk på att företag, till skillnad mot privatpersoner, inte har ångerrätt när det handlar om att ingå avtal.
– Vid minsta misstanke, kolla www.svenskhandel.se/Varningslistan. Finns även som app.
– Gör en polisanmälan om du känner dig lurad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top