Köpa hund – det ska du tänka på

Går du i valptankar? Att köpa en hund är ett stort beslut som påverkar livet på många sätt. Icakuriren guidar dig genom processen.

Skaffa valp steg för steg

Att skaffa valp kan vara en lång process. Räkna med att det kan ta flera månader.
1 Välj en ras som passar din livsstil.
2 Kontakta uppfödaren och ta reda på när de planerar nästa valpkull.
3 Besök uppfödaren.
4 Köp utrustning.
5 Hämta valpen i samband med en längre ledighet.

Drömmer du om en vovve? Då är du inte ensam. Att skaffa hund blir alltmer populärt och antalet hundar ökar i Sverige för varje år. Och din nya bästa vän erbjuder ovillkorlig kärlek, men ställer också krav på tid och engagemang. 

En bra grund för en lyckad relation är att välja rätt typ av hund. Alla hundraser är olika och kräver olika former av motion, träning och omvårdnad. Ett vanligt misstag är att man väljer utifrån hundens utseende. 

Du kanske drömmer om en stor och stark schäfer, men med tanke på att den kräver flera timmars promenader varje dag kanske du i själva verket passar bättre med en
liten, inte så motionskrävande, fransk bulldogg.

– Börja med att be en vän läsa om olika hundraser, utan att säga vilken ras det är och inte visa någon bild, föreslår Mikaela Krook, som driver Hubbes hunddagis utanför Göteborg.

 

Ställ dina fråga till våra veterinärer

Hur ser ditt liv ut?

Tänk igenom hur ditt liv ser ut. Ställ dig frågor som: Vill jag ha en utpräglad sällskapshund? Vill jag jaga, tävla i hundsport eller ställa ut? Hur mycket tid är jag beredd att lägga ner på motion eller pälsvård? Hur vill jag leva med min hund?

– Gör en lista över vad du vill ha hunden till, och var ärlig mot dig själv. En hund går inte att göra om, möjligen tränas och anpassas, säger Mikaelas kollega Sara Hansson.

När du valt ras är det dags att bestämma om valpen ska köpas från kennel eller hos privat uppfödare. En fördel med att köpa från en kennel som är medlem i Svenska Kennelklubben är att de registrerar sina valpar, vilket ger en större trygghet kring hundens bakgrund och hälsostatus. Dessutom gäller konsumentköplagen automatiskt om du köper en registrerad valp.

Guide: Vilken hundras ska du ha?

Ett tips är också att besöka valparna och se hur de har det. Kolla att det är rent och snyggt. Många uppfödare vill gärna träffa den som ska köpa deras valpar, så besöket blir en ömsesidig upplevelse.

– Det är också roligt att träffa mamman till valparna. Då ser du hur de kommer att bli som vuxna, säger Mikaela.

I valet av hundras ingår också frågan om priset. En valp kostar mellan 12 000 och 18 000 kronor. Billigast är de vanligaste raserna, som labrador och schäfer, medan en fransk bulldogg kan gå på 18 000, berättar Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben. 

– Skillnaden i pris kan bero på hur många som föds. Det föds till exempel färre av den franska bulldoggen, säger han.

Försäkring bör finnas

Köper man från en kennel som registrerar sina valpar på Svenska Kennelklubben ingår att den är veterinärbesiktigad med ett intyg som inte är äldre än en vecka. Den är också
id-märkt och avmaskad. Vaccinering får den nya ägaren oftast fixa själv, eftersom det sker när valpen är något äldre än när den hämtas. Du måste också själv anmäla till Jordbruksverket att du är ny ägare.

– Vi tycker också att det ska finnas en försäkring på hunden redan när du köper den, men det är inget vi kan kräva, säger Hans Rosenberg.

När väl köpet är genomfört närmar sig den spännande dag när din nya familjemedlem ska hämtas hem. 

Se till att vara ledig 

Förbered genom att köpa hem allt som behövs så att du kan fokusera på valpen de första dagarna. En bra idé är att hämta den i samband med en längre ledighet, eftersom en valp behöver tid tillsammans med sin nya ägare för att kunna knyta an till allt det nya. Den är lite som en bebis och bör inte lämnas ensam. Om du lägger ner mycket tid och kärlek på valpen när den kommer till dig, får du en lugn och trygg hund som litar på sin nya flock. 

– Se det som en liten smekmånad. Lek och träna och ha kul ihop, säger Mikaela. 

Av: Mari Dahl

Nästa sida: Familjen föll pladask för en whippet

Köpa hund - det ska du tänka på
Familjen Berg är mycket nöjda över sin lilla whippet Saga. Och Saga kände sig hemma hos familjen direkt. Foto: Julia Sjöberg

Familjen Berg

Består av Jenny, 32, frisör,
Mattias, 37, snickare, barnen Joel, 10, och Liam, 8.
Husdjur Katten Blixten, 7 år,
och whippetvalpen Saga,
5 månader.
Bor På Hönö i Göteborgs
norra skärgård.

“Saga har gett oss en ny gemenskap”

När familjen Berg passade två whippets i några veckor föll de pladask. Nu har de
en egen liten Saga.

Efter fem månader med whippetvalpen Saga är hela familjen överens: Det var ett hellyckat val och Saga betyder nu mycket för familjen.

– Hon har gett oss en ny och större gemenskap. Något att samlas kring, säger Jenny och kramar om lilla Saga som har hoppat upp i knät.

– Man kommer ut och det är samtidigt avkopplande att ha hund, lägger Mattias till.

 Var hundvakter

Det började med att familjen Berg passade två whippet-hundar som ägdes av Jennys arbetskamrat. 

Familjen planerade inte att skaffa hund, men redan då kände Jenny Berg att om de skulle ha en, då skulle det vara en whippet. 

– Den är lugn inomhus, men aktiv utomhus och det passar vår familj, berättar hon.

I våras berättade arbetskamraten att uppfödaren hade nya valpar. Jenny åkte dit samma vecka. Då var det bara en valp kvar, en tik. 

– Jag blev sugen, eftersom det var en tik jag ville ha. Om det nu skulle bli en hund, skrattar hon. 

Kände sig hemma direkt

Sedan gick allt väldigt snabbt. På torsdagen bestämde sig Jenny och på fredagen hämtade hon nio veckor gamla Saga. Och familjen Berg blev hundägare för första gången. 

Saga, som kände sig hemma direkt, började med att möblera om. Hon hittade den lilla spannen med leksaker familj-en ställt fram.

– Hon lyfte över leksakerna en och en till sin korg där vi lagt filten hon fått med sig från uppfödaren, berättar Jenny.

Allt som allt tycker hela familjen att Saga varit en väldigt snäll och lätt valp, men det har varit en utmaning att få henne lydig. En whippet är inte en ren lydnadshund vilket betyder att den tröttnar lätt på övningar, men lydnadsträning med en valp kräver tålamod vilken ras det än gäller. Jenny gick en valpkurs för att få råd och tips.

– Det var jättebra. Vi vill ju lära henne på rätt sätt, så att hon tycker det är kul.

Följer med på båten

Annars var det bara första tid-en, innan hon blev rumsren som var lite jobbig.

– Då gick det åt mycket hushållspapper, skrattar Jenny.

Nu stökar Saga runt i huset, följer nyfiket allt som händer och busar med barnen. I den inhägnade trädgården kan hon härja fritt, där sträcker hon ut på gräsmattan. Och i somras var hon med på familj-ens båtsemester. 

– I början tyckte hon det var lite läskigt att gå på båtens kant, men hon vande sig.

Snart är det dags för nya utmaningar. Saga ska ställas ut och lära sig någon av hundsporterna. 

– Det ska bli så roligt att träna, säger Jenny. 

Av: Mari Dahl

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top