Experten: Nya regler för rot och rut

Sämre villkor för alla under 65 år och dyrare med ombyggnader. Det här gäller om du vill renovera eller köpa andra hustjänster.

Vi kallar det rut och rot men det riktiga samlingsnamnet är hustjänster. Köper vi hustjänster kan vi få en del av kostnaden betald genom att vi får sänkt skatt. 

Den första stora förändringen för i år är att det blir ett lägre tak för ruttjänster. Numera går det bara att få skatten sänkt för köp upp till 50 000 kronor. Men taket sänks bara för alla som är under 65 år, så är du äldre kan du fortfarande köpa tjänster för 100 000 kronor. 

Inkomst spelar roll

Det spelar förstås stor roll hur mycket du betalar i skatt. För att kunna få den maximala skattesänkningen bör du ha en lön över cirka 26 000 kronor i månaden och inga andra skatte-
avdrag för räntor eller liknande. Har du bara pensionsinkomster är gränsen cirka 17 000 kronor i månaden. Har du lägre inkomster kan du givetvis utnyttja en mindre del. 

Den andra förändringen för i år är att rotavdraget sänks till 30 procent, tidigare har skattereduktionen varit 50 procent. 

Läs också: Så sparar du smart

Ett exempel: Du köper ett hantverksjobb till ditt hus och kostnaden blir 13 000 kronor. 10 000 kronor är arbetskostnad, 2 000 kronor är material och 1 000 kronor är reskostnad. Arbetskostnaden ger skatte-reduktion med 30 procent så på fakturan du får från hantverkaren kommer beloppet att vara 7 000 kronor. Resterande 3 000 kronor (30 procent av 10 000 kronor) får hantverkaren från Skatteverket efter att ha skickat in en blankett. Du ser sedan på din deklaration hur mycket du sammanlagt fått i skattereduktion under året. 

Ett tak finns

Ska du renovera för stora belopp spelar sänkningen till 30 procent ingen roll. Om du till exempel gör en stor ombyggnad som kostar 400 000 kronor i arbetskostnader skulle skattereduktionen bli 120 000 kronor. Men det finns ett tak på 50 000 kronor i skattesänkning för dina samlade hustjänster så mer än så kan du ändå inte sänka din skatt med. Och hade den gamla gränsen gällt hade det ändå inte blivit mer i skattesänkning. 

Nästa sida: Rut kan vara billigare än hemtjänst

Rut kan vara billigare än hemtjänst

Det kan vara billigare att köpa hemtjänst från ett rut-företag än att anlita den kommunala hemtjänsten. I många kommuner är hemtjänsttaxorna så höga att rut-tjänst med skatterabatt kostar mindre.

Det är stor variation mellan olika kommuners hemtjänsttaxor. Det kan också skilja mycket mellan hur stor kostnaden blir vid olika nivåer på pension och andra inkomster. Därför kan det vara värt att noga jämföra kostnaderna.

Fördelen med att anlita ett privat företag för rutstädning är att det går att beställa exakt vad som ska städas, hur ofta och hur omfattande. En annan fördel med det privata företaget är att det oftast är samma person som kommer varje gång, något som annars kan vara ett problem framför-allt i storstäderna.

Vad städföretagen tar betalt varierar också. Det kan vara värt att betala lite extra för att få ett företag som inte är prispressare. Då brukar det också vara lägre löner och högre personalomsättning och det kan saknas kollektivavtal som ger försäkringar och pension till de anställda. 

Det behöver inte heller vara den äldre som själv betalar och drar nytta av skattereduktionen. Enligt reglerna för rut är det också möjligt att köpa tjänster till föräldrar och få avdrag. 

Det kan vara något att tänka på för dig som vill ge städning, snöskottning, gräsklippning eller andra tjänster i present till dina föräldrar. 

Men för skatteavdraget gäller den nya lägre gränsen, för alla under 65 år, på köp för högst 50 000 kronor, vilket ger ett skatteavdrag på 25 000 kronor. Det kan också vara ett bra sätt att fördela arbete och kostnader mellan syskon med äldre föräldrar, när den ena hjälper till praktiskt kan den andra istället betala för vissa tjänster. 

Nästa sida: Rot: De byggde om istället för att flytta

Rot: De byggde om istället för att flytta

Ingrid Kindahl och Steve Malmström fick användning av rotavdraget när de 2012 byggde om sin villa i Rönninge söder om Stockholm.

När de tre barnen hade flyttat hemifrån fanns utrymmen i huset som de inte längre behövde. Men att lämna villan hade de ingen lust med, och då fick de idén att bygga om huset. Tanken var att skapa en uthyrningsdel. De lät iordningställa en liten trerummare med egen ingång på entréplan. Lägenheten fick kokvrå i ett av rummen, samt toalett med dusch och hall. 

– Vi kunde båda två utnyttja rotavdraget och därmed blev byggkostnaden inte så hög, berättar Ingrid.

– Nu har vi hyrt ut lägen-heten i två år och det fungerar utmärkt.

Ingrid och Steve ser den lilla lägenheten som en pensionsförsäkring, en extra inkomst förutom pensionerna. Efterfrågan på bostäder i området är stor, även om de aldrig kan vara säkra på att det är
bostadskris så länge de lever. 

– Den dag vi inte längre jobbar kan vi räkna med att vi får in en summa varje månad i hyra. Det gör att vi kommer att kunna bo kvar i huset så länge vi vill, utan att behöva tänka på kostnaderna, säger Ingrid. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top