Experten: Så här sparar du smart

Nytt år och nya drömmar – men har du råd att förverkliga dem? Här tipsar vår expert Annika Creutzer om smartaste sätten att spara. Det går snabbare än du tror att få pengarna att växa.

En del lovar att sluta röka, andra om att börja motionera. Men min erfarenhet är att ett av de vanligaste nyårslöftena är att börja spara. Och då är det bra att vi är lättlurade.

Min väninna Agneta bodde en kort tid hos mig efter en separation. Vi hade mycket roligt och ställde till med stora fester. Men när hon skulle beskriva tiden hos mig talade hon om den som lärorik. Det lät både lite spännande och lite förbryllande så jag ville veta vad som varit så lärorikt.
– Du lärde mig använda skoblock och du fick mig att börja månadsspara, sa Agneta.
Så trist är jag – skoblock!  Men visst sparar de skorna och gör att de behåller formen.

Det lika oglamorösa månadssparandet visade sig också vara en hit för Agneta. Något år efter att hon flyttat till egen lägenhet fick hon erbjudande om ett jobb där det krävdes bil. Månadssparandet hade blivit till en summa som motsvarade kontantinsatsen och som nybliven bilägare fick hon jobbet.

Lura dig själv

Vi är många som sparar regelbundet och det enklaste sättet är att lura sig själv. Efter alla år måste jag erkänna att jag  fortfarande är lika lättlurad.

Samma dag eller dagen efter att lönen åkt in på kontot åker en liten summa vidare till ett annat konto. Ibland har det varit ett vanligt sparkonto, ibland ett fondkonto. 

Vitsen med detta är att jag inte märker att jag sparar. Jag har ju inte hunnit sakna pengarna. Den som väljer metoden att sätta in vad som är över på kontot när nästa lön är i an-tågande upptäcker snart att det sällan är så mycket kvar. 

Tänker du börja ett månadssparande kan du lägga in en stående överföring till ett sparkonto, antingen på internetbanken eller genom att prata med banken. Gör det gärna i god tid innan första lönen eller pensionen för året kommer in på kontot. 

Spara till ett mål

Ibland har mitt eget månadssparandet bara haft till syfte att få ihop till en bra sommarsemester, ibland har det varit behov av att sakta bygga upp en buffert för oförutsedda händelser och idag – när ekonomin är bättre – blir det pengar som jag vågar satsa på aktiefonder. 

Det viktigaste är att inte ta i för mycket. Är sparandet för stort är risken stor att vi går och nallar på sparkontot när pengarna på lönekontot är slut. Därför är det bättre att börja med någon hundralapp eller två och sedan låta beloppet växa. Och med tiden blir det inte bara en trygghet utan också en möjlighet att förverkliga något du drömt om. 

Fyra sätt att månadsspara

1. Sparkonto

Små belopp som du vill ha lätt tillgängligt kan du givetvis ha på ett vanligt sparkonto i din bank. Det är bekvämt och det handlar inte om några stora ränteinkomster. Börja med att kontrollera att du får din banks bästa ränta. Ofta finns det flera typer av sparkonton så det gäller att ha rätt konto. Men vill du ha en större summa på ett sparkonto kan det vara värt att jämföra bankerna för att få en lite bättre ränta. Det finns många mindre banker som ger en bättre sparränta än de stora. Det viktigaste är att du väljer en bank som ger dig insättningsgaranti. Det innebär att om banken, mot all förmodan, går i konkurs så är dina pengar skyddade. Gränsen är satt i euro och i kronor motsvarar det upp till ungefär 950 000 kronor per person och bank. 

Sköter du dina bankaffärer på nätet så är det lätt att flytta pengarna. På en jämförelsesajt som compricer.se hittar du vilka banker som ger mer i sparränta. Om du inte har internet kan du ringa runt till bankerna och fråga om deras bästa sparränta. Tar banken avgift för regelbunden överföring till sparkonto i en annan bank ska du säga ifrån. Sådana avgifter är ett oskick. Försök att pruta bort alla avgifter. 

2. Korta räntefonder

Om din bank föreslår att du ska ha en räntefond istället för pengarna på sparkonto bör du se upp. Räntefonder med korta placeringar, ofta kallade likviditetsfonder, kan ha avgifter som gör att pengarna växer sämre än på bankkontot. Men för banken kan räntefonder vara lönsammare. Vill du ändå ha pengarna i en räntefond, ta inte av slentrian den fond som din bank erbjuder. Det finns ofta fonder hos mindre fondbolag som är billigare. Betalar du mindre än 0,3 procent i förvaltningsavgift kan fonden vara ett bra alternativ till sparkontot.  

3. Obligationsfonder

En obligationsfond är en fond med långa placeringar. Den ökar i värde när marknadsräntorna faller. Då blir fondens placeringar i papper som köptes när räntan var högre mer värda. Det är vad som skett under senare år. Börjar där-emot räntorna att stiga är denna typ av räntefonder inte att rekommendera eftersom de då väntas falla i värde. Få tror att räntorna kan bli mycket lägre än de är nu, därför är obligationsfonder en osäker placering idag. Skillnaderna i avgifter stora så jämför innan du väljer. 

4. Aktiefonder

Placerar du i aktiefonder har du möjlighet att få dina pengar att växa mer än på sparande med ränta. Men du tar också en risk, aktierna i fonden kan ju falla i värde. Det enda du vet är vilken avgift du betalar därför bör du av två likvärdiga fonder välja den med lägst avgift. Bankerna vill gärna att du sparar hos bankens eget fondbolag och tyvärr är de bankägda fondbolagens fonder ofta onödigt dyra i förhållande till vad de ger. Det gäller särskilt de gamla allemans-fonderna som både har högre avgift och ofta går sämre än andra motsvarande fonder. Så sparar du i fonder kan du tjäna på att ha sparandet hos någon med stort fondtorg så har du många fonder, från olika fondbolag, att välja mellan. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top