Se köksmaskinerna som är bäst

Icakurirens och hela Sveriges bakdrottning Birgitta Rasmusson har testat tio köksmaskiner och många får höga betyg.

Se hela testet här

Se köksmaskinerna som är bäst

Se hela testet här (PDF) >>

En köksmaskin kan göra mycket: Knåda, blanda, röra och vispa effektivt. Med olika extra tillbehör också mala såväl kött som mandel, mixa, pressa, skiva och stoppa korv. Men maskinen tar sin plats i köket, en stor plats. För det är ingen apparat du lätt plockar fram ur skåpet när du som bäst behöver den, utan den behöver stå framme för att bli använd.
Icakuriren har testat tio köksmaskiner av lika många märken som kostar från 800 till 6 000 kronor. Vi har testat dem genom att göra två typer av deg på en halv liter vätska, samt vispa äggvitor. Maskinerna har alla degkrok, visp och blandare. De två dyraste levereras med extra tillbehör.

Ovanligt bra resultat

Testresultatet är högst ovanligt – fem av köksmaskinerna har fått högsta betyg.
Stämpeln bäst går ändå till Krups för att den knådar den bästa degen och den gör det tyst, vilket den är ensam om. För flera av maskinerna väsnas rejält när de arbetar.
Sämst är Wilfa som inte knådar, utan vispar runt degen så att den smetar ut sig i bunken och upp längs kanterna så att den måste skrapa ur.
Moulinex håller inte heller måttet. Den klarar sämre av att göra mindre degar, på en halv liter vätska, än de andra maskinerna. Dessutom skakar skålen och maskinen låter medan den arbetar så man kan tro den håller på att klappa ihop. Det är flera maskiner som skakar oroväckande när de knådar, Andersson vandrar också över bänken vid grova degar.
Vill du få mer hjälp i köket, kunna mala din egen färs, stoppa korv, mixa och mala och göra stora satser surdeglimpor ska du välja någon av de två större modellerna, Kenwood Major eller Ankarsrums Assistent.

Många extra tillbehör

De har större skålar och många extra tillbehör som antingen följer med eller kan köpas till. Trots de stora skålarna klarar de också av att knåda och vispa ihop mindre degar och smeter.
Skålarna är av stål och mycket lika i sin utformning. Handtag på skålarna är att föredra och har de två är det ännu bättre. Tre av skålarna har vassa kanter. Moulinex kanter är så vassa att man nästan kan skära sig på dem. Minst skål har Anderssons 3,4 liter och Ankarsrum den största på 7 liter. Men det säger inget om hur stor deg de klarar av att knåda ihop.
Istället för att skriva ut mängden vätska, anger många av tillverkarna den maximala mängden mjöl de klarar av och eller vikten på den färdiga degen. Vilket inte gör julbaket enklare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top