Test: Det går lika bra med en sopborste

Visst är det praktiskt med en dammsugare som står redo att suga upp smulorna under bordet och gruset i hallen. Men ofta är sopborsten lika effektiv. 

Tips inför köpet

  • Prova dammsugaren i butiken. Känn efter så att den passar din kroppslängd, att det är lätt att föra och att du kan vinkla den under låga möbler. Känn också på vikten så att du enkelt orkar lyfta den när det behövs.
  • Kolla dammbehållaren och om filtret är utbytbart eller tvättbart – det kommer garanterat snabbt bli smutsigt.
  • Kolla batteriet. Ett Litium-ion-batteri laddar betydligt snabbare och är oftare av bättre kvalitet än ett Nickel-metallhydrid-batteri, men också dyrare.
  • Kolla hur dammsugaren laddas. I ett ställ är oftast mest praktiskt, samtidigt som det tar golvyta.

 

Se hela testet här (PDF) >>

Den har sämre sug än en vanlig dammsugare med sladd och ersätter den inte, men den är enkel att ta fram när det behövs snabbstädas. Handdammsugarna är sladdlösa och samlar skräpet i en påslös behållare mitt på skaftet. På de flesta modeller kan behållaren plockas av och bli en bordsdammsugare som snabbt suger upp smulorna i soffan och katthåren på finstolarna.

Dyrast är bäst

Icakuriren har testat åtta laddningsbara handdammsugare av fem olika märken på tre typer av golv. Det är stor skillnad på hur effektivt de klarar av sin uppgift.
Bäst, och mest effektiv är testets dyraste Electrolux Ultra Power. Den suger raskt upp allt skräp från golven; grus, sand, ris och kaffe rasslar snabbt upp i dammbehållaren. Filtret är enkelt att rengöra, den har också tre effektlägen, varav ett “tyst”. Batteritiden är den längsta, 50 minuter, vilket är mer än man behöver. Nackdelen med modellen är att den är tung och att den inte är utrustad med en bordsdammsugare.
Trots bra förutsättningar hamnar det klassiska damm-sugarmärket Hoovers Athena sist och får lägsta betyg eftersom den suger ineffektivt. Vi måste dra munstycket fram och tillbaka åtskilliga gånger för att få upp det mesta, men ger upp efter ett tag och tar det sista med sopborsten. Dessutom är den tung, svårstyrd och har en dammbehållare som är svår att tömma. Inte heller Hoover har någon bordsdammsugare.
Batteritiderna varierar stort, men eftersom man oftast bara använder en handdammsugare några minuter åt gången är batteritiderna av mindre betydelse. Tolv minuter, som är den kortaste, räcker väl till att dammsuga i köket eller hallen. Då är det av större vikt hur de laddas.

Ska vara färdig att använda

För att en handdammsugare ska användas måste den stå framme och vara laddad och redo. Det underlättas om den har ett laddningsställ, som Electrolux båda och Nilfisk har, då är den alltid laddad.
I ett ställ står den också stadigare, än de modeller som står själva och laddas med en separat sladd till väggkontakten. Lättast att glömma ladda dammsugaren är det ändå om man behöver ta loss batteriet för att ladda det, som Makita.
Hur effektivt en dammsugare tar upp skräp beror också på utformningen av munstycket, volt­antalet har mindre betydelse för effektiviteten. Det visar också testet.
Nilfisk har det starkaste batteriet, men har förvånansvärt dålig uppsugningsförmåga. Makita med det klart
svagare batteriet, har fått ett av de högsta betygen just när det gäller hur effektivt den suger upp smulor, sand, grus och kaffe på golvet.

Se hela testet här (PDF) >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top