Test av ogräsjärn

Välj rätt redskap för att bli av med ogräset i rabatten, trädgårdslandet och gräsmattan. Icakuriren har testat tre olika typer av ogräsjärn.

Ogräs är växter på fel plats. De har en fantastisk förmåga att överleva och att sprida sig och det behövs både ihärdighet och envishet för att hålla ogräset i schack. Icakuriren har testat tio olika redskap för ogräsbekämpning i trädgården. Vilket ogräsjärn som är bäst beror på ogräset du vill bekämpa.

Lämnar hål i gräsmattan

Maskrosjärn som också kallas tistelsticka, består av en metallsticka med en klo som med ett knäpp knipsar av roten en bit ner i backen. Ett effektivt redskap, men lämnar hål i gräsmattan om du inte är försiktig. Bäst lämpad för uppgiften, och mest effektiv, av de fyra i testet är Plantagens kurviga järn.

Formen gör att hävstångseffekten blir stor, nästan brutal och därför kan det ge stora sår i gräsmattan. En fördel med järnet är också det greppvänliga gummerade handtaget, i motsats till de svarvade av trä som två av maskrosjärnen har, vilka snart ger blåsor i handflatan. De långsmala rotjärnen är som vassa trädgårdsspadar som raskt gräver sig ner i rabatter och grönsaksland för att ta upp ogräset med rötterna. De lämpar sig inte för maskrosrensning av gräsmattan – hålen de lämnar efter sig är stora. Fiskars Quikfit är ett riktigt bra och vasst rotjärn som lätt glider ner djupt i marken och får bra hävstångseffekt genom det långa skaftet.

Kräver separat skaft

Bland rensjärnen är Fiskars Quikfit rensjärn stigbygel bäst och mest bekvämt, men det kräver att du köper till ett separat skaft. Det vi använt är 156 centimeter långt, vilket ger den extra kraft som krävs för att redskapet ska bli effektivt och nå långt. Trots det hasar järnet ovanpå jorden, innan det går ner under ytan, där rötterna blir kvar.
Minst effektiv av alla är rensjärnet Lucko. Ståltrådsbyglarna glider över jorden och ogräsen, ett och annat strå går av och följer med, men de flesta slinker under byglarna och blir kvar i rabatten. I grönsakslandet eller blomrabatten fyller det liten funktion.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top