Test av stekpannor

Icakuriren har testat tio stekpannor med "släpp-lätt"-egenskaper; sju plastbelagda och tre med keramisk beläggning. Vi har testat både deras stekförmåga och beläggningens kvalitet.  Läs hela testet av stekpannor här (öppnas i pdf-fil)

Så sköter du din plastbelagda panna

  • Överhetta inte pannan eller låt den koka torrt för då förlorar den sina “släpp-lätt”-egenskaper.
  • Använd plast- och träredskap.
  • Låt den svalna innan diskning.
  • Diska stekpannan för hand så håller beläggningen längre.
  • En plastbelagd stekpanna slits alltid med tiden. Lämna den till återvinningsstationen när beläggningen blivit alltför repig eller när den förlorat sina egenskaper.

Test av stekpannor
Test av stekpannor
Beläggningens nötningstålighet testades med en roterande stålvisp. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Vad har hänt med beläggningen i de plastbelagda stekpannorna? Icakuriren har regelbundet testat stekpannor genom åren.

Vi har i alla år provlagat mat och låtit en maskin med en stålvisp nöta och slita på beläggningen, men vi har aldrig tidigare fått ett sådant resultat som i år. Förr har beläggningen lossat som flagor, men nu bildas ett gråaktigt oljigt kladd. Hur bra pannorna har klarat proven varierar, men resultatet är anmärkningsvärt.

Kladdet fastnar på maten

I fyra av de plastbelagda stekpannorna; Anders Petters Sandén, Gastro Max, Icas Select och Tefals Jamie Oliver bildas en gråaktig oljig yta där vispen nött på beläggningen. Kladdet går inte att få bort med diskmedel och borste.
Efter nötningsprovet provstekte vi pannkakor och fann att sörjan fastnade eller färgade av sig på maten som blev osmakligt gråsvart.
Tre av de fyra har samma typ av plastbeläggning, Teflon Platinum, den fjärde, Tefals, heter Prometal.

Vad kan då vara orsaken?
– Det är svårt att säga, men det kan vara att beläggningen inte härdats ordentligt vid tillverkningen. Det kan då finnas kvar rester av andra kemikalier, som vanligtvis förångas vid bränningen, säger Birgitta Rasmusson, tidigare chef för Ica Provkök och den som testat stekpannorna.

Men Jens Tost, produktchef för Tefal i Norden tror inte på den teorin.
– Jag har aldrig hört talas om att beläggningen i våra stekpannor kan reagera på det viset när den nöts ner. Den testmetod ni använt sliter ju mer än vid normal användning och då skulle den kunna smälta och bli klibbig.
Han poängterar dock att beläggningen är ofarlig för människor.

Ska testas i Frankrike

Icakuriren testade för drygt tre år sedan en liknande stekpanna från Tefal med samma beläggning och använde samma metod utan att beläggningen blev vare sig oljig eller klibbig.
Företaget ska nu låta tekniker vid deras laboratorium i Frankrike göra samma tester som Icakuriren, för att försöka få svar.

Inte heller Pia Törnström, produktchef för Icas husgeråd, har något svar att ge.
– Jag förstår inte vad som hänt. Vi har haft den här stekpannan i vårt sortiment i fyra år och har varken ändrat leverantör eller komponenter i beläggningen under den tiden. Det här får bli en fråga för vår kvalitetsavdelning.

Tror du det kan vara farligt att få i sig rester av beläggningen?
– Det vill jag inte spekulera i, vi måste få undersöka vad som hänt först.

Kommer ni under tiden att ta bort stekpannan ur ert sortiment?
– Nej, inte innan vi hunnit testa beläggningen och fått svar, säger Pia Törnström.

Bör inte användas

På Livsmedelsverket har man heller aldrig hört talas om att plastbeläggningen i stekpannor kan bli till en oljig smet vid nötning.
– Man bör inte använda stekpannan när beläggningen börjar slitas på det sättet. Framför allt när man inte vet vad orsaken är och vad resterna innehåller, säger Kettil Svensson, toxikolog vid Livsmedelsverket.
Däremot menar verket att det inte är farligt att få i sig flagor från plastbelagda stekpannor och kastruller, de går rakt igenom kroppen.
Icakuriren kommer nu att lämna in stekpannorna för kemisk analys. Fortsättning följer.

Keramiska pannor bra

De tre keramiska pannorna från OBH Nordica, Hackman och Green Pan klarar däremot testet bra och har utmärkta stek­egenskaper. De klarar till och med att steka biffar gyllenbruna och jämna. Beläggningen tål också att slita på.
När vi stoppade vispen efter 20 000 varv var beläggningen endast mycket lite rispad av stålvispen. Därför får alla tre genomgående betyget fem.
Stämpeln bäst i test går ändå till Hackmans stekpanna Matador, då den håller en jämn värme.

Plast i panna

Plastbeläggningen i stekpannor består av PTFE, polytetrafluor­etylen, som innehåller grundämnena kol och fluor. Det är ett material som är värmebeständigt upp till 250–300 grader. Varje tillverkare har be­läggningar med olika slitstyrka beroende på hur många lager som sprutas på och tjockleken på dem.

Keramik i pannan

Keramiken är ett naturmaterial som ska klara temperaturer på upp till 400–450 grader utan att förlora sina “släpp-lätt”-egenskaper. Materialet innehåller inte PTFE och är lika lätt att rengöra som plastbelagda pannor.

 Så testade vi

  • Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef för Ica Provkök.
  • För att testa stekpannornas stekegenskaper stekte vi sammanlagt 40 pannkakor och ett halvt kilo falukorv per modell. I pannorna med keramisk beläggning har vi dessutom stekt 4 biffar per modell.
  • För att testa beläggningens nötningstålighet använde vi en speciell apparat med en roterande stålvisp som regi- strerar antal varv. Vi startade vispen och stoppade den efter ett förutbestämt antal varv. Testet avslutades efter 20 000 varv eller när beläggningen gått sönder.
  • Vi testade två stekpannor av varje modell med en dia­- meter på 28 cm.
  • Produkterna är inköpta i november 2012. Priset är det vi betalade i butik.
  • Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

 Köp rätt panna

  • Välj stekpanna efter vad du ska använda den till; runda sidor för wok och grytor, raka, utåtlutade sidor för allt som ska vändas som pannkakor.
  • Välj en modell som stämmer överens med måttet på stekplattan. Tillverkarna anger oftast bara diametern på
    pannans överkant, inte bottendiametern. Det kan variera upp till 3 cm för en 28 cm stekpanna.
  • Känn efter hur den ligger i handen. Den ska vara lätt att balansera och hälla ur.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top